In de verzekering … is tweede beste biercafé

‘In de verzekering tegen de grote dorst’, het biercafé van de gebroeders Panneels in Eizeringen, werd door Ratebeer uitgeroepen tot tweede beste biercafé in België. Kulminator in Antwerpen ging met de hoofdvogel aan de haal: beste biercafé ter wereld.

Wij gingen een kijkje nemen in ‘In de verzekeringen tegen de grote dorst’, een eigenzinnig café tegenover het kerkje van Eizeringen.

Op een zondagmiddag natuurlijk want de gebroeders Panneels en hun ouders, die samen het café runnen, hebben op zijn minst eigenzinnige openingsuren: zondag van 10 uur tot 13.30 uur.

Verzekering 003Bierfanaten

Met een beetje geluk vind je er in het stemmige, authentieke interieur van het café een bont allegaartje van bierfanaten uit de hele wereld.

Een kijkje in het gastenboek leert dat er naast geuze- en kriekvrienden uit Europa evengoed Amerikanen, Russen, Chinezen en Japanners over de vloer komen.

Waarom doen zoveel mensen zoveel moeite om (meestal vanuit Brussel) naar Eizeringen te komen?

Het antwoord is heel simpel: in ‘De Verzekering … ‘ vind je de grootste selectie van lambic-, geuze- en kriekenbieren in … ja zeg maar … de hele wereld. Bieren van natuurlije gisting, zure bieren zoals je ze niet vaak meer vindt in gewone cafés.

Verzekering 001Bruce

Bij ons bezoek, zat Bruce (30) in zijn eentje te genieten van een lekkere geuze. Bruce is een Amerikaan die in Londen woont. Geregeld komt hij voor een weekendje naar Brussel en laat dan niet na om naar Eizeringen te komen.

Als liefhebber van ‘zure bieren’ nam hij vorig jaar deel aan de Tour de Geuze en leerde zo het café kennen. Hij bezocht ook verschillende brouwerijen en is helemaal in de ban van de lambic en de geuze.

Sinds een paar jaar is er ook in Londen een revival van kleine, artisanale brouwerijtjes die best lekkere biertjes produceren. Bruce bracht zelfs een paar flessen mee voor Kurt en Yves.

En volgend jaar (2015) is hij waarschijnlijk weer paraat voor de Tour de Geuze.

Op de foto: Kurt en Yves Panneels aan de toog met Bruce, een Amerikaan die speciaal voor de goede geuze uit Londen overkwam.