Yanick Dehandschutter (restaurant Sir Kwinten) won in het Radisson Blu Hotel in Brussel de finale van de wedstrijd Beste Sommelier van België 2013, sinds 1963 georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde. Tien mannen en één vrouw streden dit jaar om deze titel.
Yannik mag ons land nu vertegenwoordigen op de preselecties van internationale wedstrijden.
De concurrentie was sterk. Er waren in totaal 11 kandidaten voor de titel, waarvan 6 Nederlandstaligen en 5 Franstaligen.
Het trio Antoine Lehebel (La Villa Lorraine, Brussel), Jan Rots (Brasserie Latem, Sint Martens-Latem) en Yanick Dehandschutter stootte door naar de finale. Uiteindelijk was het de sommelier van het Lennikse restaurant Sir Kwinten die de titel van ‘Beste Sommelier van België 2013′ in de wacht sleepte. Hij volgt Steven Wullaert van het tweesterrenrestaurant Nuance in Duffel op.
Het is niet de eerste keer dat Yanick een belangrijke prijs wint. Eerder werd hij al verkozen tot ‘Eerste Sommelier van België 2012’, de prestigieuze meesterschapswedstrijd die door de Gastronomische Club Prosper Montagné wordt georganiseerd.
Restaurant Sir Kwinten is gelegen aan de Markt te Lennik. Het wijnrestaurant werd opgestart door Yanicks ouders, Frank Dehandschutter en Karine Limbourg. Sinds 2009 heeft Yanick de dagelijkse leiding over Sir Kwinten.