Zonnestraal huldigt nieuwbouw in

[pullquote]Mensen blijven nog altijd te lang op wachtlijsten staan omdat er niet genoeg personeel en infrastructuur in de sector is. Daar moet echt iets aan gedaan worden

Filip Slosse[/pullquote]

De vzw Zonnestraal heeft eindelijk zijn nieuw gebouw kunnen inhuldigen. De nieuwbouw biedt plaats voor 12 mensen met zware niet-aangeboren hersenletsels. De nieuwbouw was een zware investering, maar volgens directeur Filip Slosse kon Zonnestraal niet achterblijven.

Zonnestraal vangt dagelijks heel wat mensen op met een verstandelijke beperking. Het opvangcentrum bestaat al sinds 1950 en is altijd maar blijven uitbreiden. ‘Zonnestraal is al jaren een pionier in de zorgvernieuwing, en wij voelen ons verplicht om die pioniersrol te blijven vervullen’, zegt algemeen directeur Filip Slosse.

Daarom werd er ook zwaar geïnvesteerd in een nieuwbouw, die plaats biedt aan 12 mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen die zwaar hulpbehoevend zijn. Daar was tot voor kort nog geen plaats voor bij Zonnestraal. Het project kostte ongeveer 1,3 miljoen euro, maar Zonnestraal werd bij de investering gesteund door het VIPA, de nationale loterij en de provincie Vlaams-Brabant.

Zintuigen prikkelen

Concreet bestaat de nieuwbouw uit 12 kamers die naar alle moderne normen zijn ingericht. De leefruimtes stralen rust uit en er is ook een speciale badkamer voorzien voor zwaar hulpbehoevenden. ‘Die mensen kunnen vaak nog maar enkele zintuigen gebruiken, en die willen wij dan prikkelen’, vertelt logistiek verantwoordelijke Pieter De Herdt, die instond voor de inrichting van de nieuwbouw.

‘Zo werken we in de badkamer met speciale lichten die de zintuigen prikkelen.’ Algemeen directeur Filip Slosse is enorm tevreden met het project, maar wil toch nog even de nadruk leggen aan het nijpend tekort aan hulp voor de zorgsector. ‘Mensen blijven nog altijd te lang op wachtlijsten staan omdat er niet genoeg personeel en infrastructuur in de sector is. Daar moet echt iets aan gedaan worden’, klinkt het.