Lennik weert langparkeerders uit centrum

Het gemeentebestuur van Lennik stelde de inwoners van het centrum het nieuwe parkeerbeleid en enkele wijzingen bij éénrichtingsstraten en voorrangsregels voor. Parkeren op de Markt wordt op 1 januari 2014 betalend , in andere blauwe zones zal je een parkeerschijf moeten leggen.

‘De bedoeling van deze ingrepen is dat ze de handelaars ten goede komen’, zegt schepen van Mobiliteit Yves De Muylder (CD&V). ‘We willen langparkeerders weren en mensen die boodschappen komen doen moeten steeds een plekje kunnen vinden.’

Om duidelijk aan te geven in wat voor zone de bestuurder zich bevindt, zal er gebruik gemaakt worden van zoneborden. ‘Op die manier verdwijnen er een pak verkeersborden in het straatbeeld’, weet De Muylder. In totaal zullen er 93 betalende parkeerplaatsen zijn, 150 plaatsen in de blauwe zones en 593 gratis parkeerplaatsen. In de betalende zone van de Markt sta je 15 minuten gratis, betaal je 50 cent voor een half uur, √©√©n euro voor een uur en twee euro voor twee uur.

Voorlopig voorstel

‘Bewoners kunnen wel een bewonerskaart aanvragen’, zegt de schepen. ‘Daarmee kunnen ze enkel parkeren in de straat waar ze wonen en er is √©√©n te koop per woning. Zo’n bewonerskaart kost 125 euro per jaar.’ Een aangesteld parkeerbedrijf zal toezien op het correct gebruik van parkeerschijven, bewonerskaarten en de parkeerticketjes. Naast de parkeermaatregelen zullen ook circulatie- en verkeersknelpunten aangepakt worden. Zo worden de parkings op de Markt en op het Masiusplein heringedeeld.

‘Ik wil wel benadrukken dat al deze zaken een voorlopig voorstel vormt zoals we het nu hebben uitgewerkt’, geeft De Muylder nog mee. ‘Maar heel waarschijnlijk gaat dit plan op de gemeenteraad voorgelegd worden om gestemd te worden. Alles is dan ook in samenspraak gebeurd met de politie en het Agentschap Wegen en Verkeer. Zij stonden volledig positief tegenover het ontwerp.’