Wesley Sonck: Wie stopt Ronaldo?

Wesley Sonck is een makkelijk scorende spits. Ondanks zijn kleine gestalte is hij erg veerkrachtig en kopbalsterk. Hij brak begin 21ste eeuw door bij Genk, dat hij in 2002 naar de landstitel loodste. Sonck werd in die periode ook twee keer op rij topschutter en kreeg in januari 2002 ook de Gouden Schoen. Nadien verkaste de mondige voetballer naar Ajax, met wie hij meteen kampioen werd en samen met Zlatan Ibrahimovińá speelde. Na een anderhalf seizoen trok hij naar het Duitse Borussia M√∂nchengladbach, waar hij amper aan spelen toekwam. Hij keerde vervolgens terug naar Belgi√ę. Eerst stond hij drie seizoenen in de spits bij Club Brugge, nadien kwam hij nog twee seizoenen uit voor Lierse SK. Hierna speelde hij een seizoen voor Waasland-Beveren. Sinds begin 2014 speelt hij bij KE Appelterre-Eichem, een eersteprovincialer uit het Oost-Vlaamse Ninove.

Je kondigde aan om aan het einde van het seizoen te stoppen met voetballen. Heb je nog ambitie om in de voetbalwereld actief te blijven mogelijk als trainer of vaste voetbalanalist?

Raar dat dat zo in de kranten is verschenen. Eigenlijk ben ik vorig jaar al gestopt als profvoetballer. Bij Appelterre speel ik voor het plezier. Het is de ploeg van mijn broer Kevin. Ik vervolledig momenteel de cursus voor trainer. Misschien word ik in de toekomst wel coach, niet meteen van een grote ploeg want ik moet nog leren. Misschien als assistent of als coach van een subtopper. En voetbalanalist voor de Champions League voor Belgacom-TV ben ik al anderhalf jaar. Dat is wel aangenaam, ik kom in de grote stadions, zie mooie wedstrijden en met sommige spelers heb ik zelf nog gespeeld.

Wie was voor jou persoonlijk de beste trainer waar je ooit mee hebt gewerkt en waarom?

Je leert van iedereen. Ik heb gespeeld onder Koeman, Advocaat, Sef Vergoossen, Trond Sollied, ‚Ķ Sef Vergoossen is een trainer die niet alleen mij maar de hele ploeg (Racing Genk nvdr) naar een hoger niveau heeft getild. Hij is zeer joviaal maar kan ook veeleisend zijn. Van hem heb ik veel geleerd.¬† En Sollied heeft een ongelooflijke ‚Äėcool‚Äô.

Recent deed je de straffe uitspraak dat je blij was dat je niet meer hoefde te knoeien in eerste klasse. Er waren nochtans nog contacten aan het begin van het seizoen met ploegen in eerste en 2de klasse. Waar ging het mis?

Er is niks mis gegaan. Ik wou niet meer. Ik heb 12-13 jaar gespeeld (en gescoord) zoals ik dat wou. Als ik dat niet meer kan doen, dan liever niet meer.

Je voetbalde in verschillende landen zoals Nederland, Duitsland. Wat zijn de grootste verschillen tussen deze landen en onze Belgische competitie?

Elke competitie is anders. In Nederland wordt open en aanvallend gespeeld, soms op het na√Įeve af. In Duitsland is de fysiek zeer belangrijk. Alle wedstrijden zijn er niet even mooi. In Belgi√ę is het weer anders.

Waarom hebben onze Belgische clubs het in Europees verband steeds moeilijker?

Meestal is dat een puur financi√ęle zaak. PSG is in handen van een rijke Qatarees, Chelsea van een rijke Rus. Als er veel geld is kan je ook de beste (duurste) spelers kopen. Zo simpel is dat. Alhoewel er af en toe nog eens een verrassing is.

Vorige week stond je oog in oog met de enige echte trofee van de wereldbeker die even in ons land vertoefde. Wat gaat er op dat moment door je hoofd?

Dat deed mij weinig. Ik twijfel zelfs of het de echte wel was. Er was nauwelijks security. Als je die kan winnen, dat is een andere zaak natuurlijk.

Hoe schat je de kansen in van onze Rode Duivels in Brazili√ę?

Ze hebben alleszins geluk gehad met de loting. Zowel wat de tegenstanders als wat de locaties betreft. Ik zie ze wel doorstoten naar de volgende ronde. Maar dan is de kans groot dat ze tegen Duitsland of Portugal uitkomen. Duitsland is altijd een moeilijke tegenstander, Portugal is wel te doen maar de vraag is: Wie stopt Ronaldo? Maar ik ben er van overtuigd dat Belgi√ę een heel sterke ploeg heeft.

Er zijn nog een aantal onzekerheden over de selectie.

Die onzekerheden hebben enkel te maken met blessures. Ik ben er zeker van dat er geen onzekerheid is in het hoofd van Wilmots. Er is nog één of twee plaatsen open. Opnieuw: hier zal eventueel blessureleed een rol spelen.

Waarom lukte Wilmots wat Leekens niet kon?

Ik weet natuurlijk niet wat er in de spelersgroep omgaat maar ik denk dat Wilmots meer invloed heeft op een kwalitatief zeer sterke spelersgroep.

In onze competitie  zijn de play-offs gestart, wat is je prognose? Wie pakt de titel?

Ik heb geen glazen bol maar van mij mag Standard winnen om de simpele reden dat ik tegen play offs ben. Ze deugen niet: de ploeg die een hele competitie gedomineerd heeft kan nog naast de titel grijpen. Dat komt o.m. door het halveren van de punten. Dat is niet ernstig.

Wat was/is er aan de hand met Anderlecht?

Vaste waarden en sterkhouders als Mbokani, Jovanovińá en Biglia zijn vertrokken. De jonge spelers kunnen de ploeg niet dragen. Ze missen ervaring en regelmaat. John van den Brom heeft 22 verschillende opstellingen uitgeprobeerd in 26 wedstrijden. Zo krijg je geen ‚Äėploeg‚Äô op het veld.

Wie heeft je dit seizoen het meest verrast, in positieve of negatieve zin?

Negatief: Racing Genk, het was de beste ploeg maar ze zijn volledig weggezakt. Positief: Bob Peeters, hij heeft Beveren gered door heel hard te werken.

Je won zelf in 2002 de gouden schoen. Was Thorgan Hazard dit jaar de terechte winnaar?

Absoluut. Er waren twee kandidaten: Hazard en Batshuayi. Vreemd is dat Thorgan wat is weggezakt sinds hij de Gouden Schoen won. Het is dus niet altijd een geschenk.

Hoeveel doelpunten heb je reeds gescoord bij Appelterre?

Zes in zes wedstrijden. En allemaal op verplaatsing. (lacht) Dat komt waarschijnlijk omdat ons speelveld meer een weide dan een voetbalveld is.

Wat is voor jou hét moment uit je rijkelijk gevulde voetbalcarrière?

Er zijn er zoveel: het WK in Japan en Zuid-Korea, Champions League spelen, mijn doelpunt tegen Real Madrid, mijn doelpunt tegen Rusland op het WK, de Gouden Schoen, twee keer topschutter worden, … en ik vergeet er zeker nog een paar op te sommen. Maar zeker even belangrijk zijn de vriendschappen die er met bepaalde spelers zijn gegroeid.

Topartikels bij Goeiedag.be