Ontdek Diegemse kalkzandsteen op Erfgoeddag

Het gemeentebestuur van Grimbergen nodigt inwoners en bezoekers uit om de unieke Diegemse kalkzandsteen, het fundament van haar rijke bouwkundig erfgoed, van dichtbij te ervaren tijdens Erfgoeddag op zondag 21 april. Er wordt een wandeling georganiseerd langs historische Grimbergse gebouwen die zijn opgetrokken in kalkzandsteen.

In het hart van Grimbergen, waar de majestueuze basiliek zich verheft, is de kenmerkende gelige kalkzandsteen niet te missen. “Deze steen, gewonnen uit de lokale groeves, vertelt het verhaal van de streek en vormt de basis van vele historische gebouwen in de gemeente”, zegt schepen van Erfgoed Karlijne Van Bree (Vernieuwing).

“We lopen in onze gemeente vaak zomaar voorbij aan kerken, landhuizen en gebouwen met witgele gevels, zonder te beseffen dat de stenen waaruit zij werden opgetrokken heel bijzonder zijn en er een hele geschiedenis mee gepaard gaat. Gebouwen in Diegemse kalkzandsteen worden momenteel geïnventariseerd. Deze kalkzandsteen is de natuursteen bij uitstek voor het bouwkundig patrimonium in de regio.”

“In de aanloop naar Erfgoeddag kwamen de twaalf gidsen van Grimbergen samen in het Guldendal, waar ze door het MOT (Museum voor Oudere Technieken) werden ontvangen. Dit overleg bood een uitgelezen kans voor het uitwisselen van kennis en expertise over het erfgoed. Er werden nieuwe projecten voorgesteld door de cel Toerisme en Erfgoed, waaronder avondwandelingen in de zomermaanden, met de Erfgoeddag als startschot en met als eerste thema de Diegemse kalkzandsteen.”

“Deze gratis gegidste wandeling op zondag 21 april belicht gebouwen die opgetrokken zijn uit de bijzondere gelige kalkzandsteen en onthult hun verhalen uit het verleden. We starten bij de Charleroyhoeve. Er zijn vertrektijden om 14 en 15 uur. Elke wandeling duurt ongeveer twee uur.”

Vooraf inschrijven is vereist en kan via www.toerismegrimbergen.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise