Inwoners kunnen gratis zakje bloemenzaadjes afhalen

Inwoners van Grimbergen kunnen bij het onthaal op het gemeentehuis of in de bib van Strombeek-Bever tijdens de openingsuren een gratis zakje bloemenzaadjes afhalen. Bedoeling is om zo bijen, vlinders en andere diersoorten te helpen.

Burgemeester Bart Laeremans: “In een bloemenakker zit een divers mengsel van stuifmeelrijke bloemen, de perfecte maaltijd voor bijen. April en mei zijn de ideale maanden om te zaaien. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien en hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Zaaien kan ook nog in september, met opkomst in de volgende lente. Vorig jaar werden opnieuw zo’n 520 bloemenzaadzakjes verdeeld, goed voor bijna 20.800 m² extra bloemen. Gezien het grote succes van de voorbije jaren en om zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om een zakje te bemachtigen, wordt slechts 1 zakje per adres meegegeven (zolang de voorraad strekt).”

Schepen Chantal Lauwers: “Omdat we dringend nood hebben aan meer natuurvriendelijke tuinen, is de gemeente ook ingestapt in het Tuinrangerproject van de Vlaamse overheid en gestart met een eigen werking. Tuinrangers zijn gepassioneerde hobbytuiniers, gespecialiseerd in natuurvriendelijk tuinadvies op maat van jouw tuin en wensen. Ze helpen bij de zoektocht naar dé ideale boom voor in je voortuintje. Of ze geven concrete tips voor een tuin vol bijen en vlinders. Onze 6 Grimbergse Tuinrangers volgen momenteel een intensieve opleiding. Vanaf 25 mei gaan ze aan de slag en kan je als inwoner een gratis tuinbezoek aanvragen. Meer info op https://www.grimbergen.be/tuinrangers-in-opleiding.”

De bloemenakkeractie kwam er met medewerking van de Provincie Vlaams-Brabant. Meer informatie via: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/natuur-en-milieu/bloemenzaad-verdeelactie/bloemetjes-en-bijtjes.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise