Sneltram langs A12 is 19km lang: naast bijhorende fietssnelweg ook 5 gloednieuwe haltes en 7 fietsbruggen

De plannen voor de aanleg van de Sneltram langs de A12 zijn concreet. Met 19 kilometer nieuwe traminfrastructuur wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters verder bouwen aan kwalitatief openbaar vervoer in de Vlaamse Rand. Met het aanvragen van de omgevingsvergunning vòòr de zomer van 2024 zet De Werkvennootschap een belangrijke stap in de realisatie van het project.

Met het programma Werken aan de Ring investeert de Vlaamse overheid stevig in hoogwaardig openbaar vervoer. “De Sneltram langs de A12 moet, samen met de Ringtrambus en de toekomstige Luchthaventram, mensen stimuleren om van de auto over te schakelen naar andere vervoersmiddelen”, laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten. “Dit project zet niet alleen in op een snelle tramverbinding tussen Willebroek en Brussel, maar bouwt ook verder aan veilige fietsinfrastructuur langs de A12. In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer wordt de fietssnelweg (F28) aangelegd tussen Boom en Brussel.”

“Zes nieuwe en één te renoveren brug moeten fietsers en voetgangers veilig over de A12 en over de tramlijn brengen. Zo worden woongebieden ook opnieuw met elkaar verbonden en zijn bedrijventerreinen beter bereikbaar.”

De 19 kilometer nieuwe tramlijn verbindt Willebroek met Brussel en krijgt in totaal vijf haltes op Vlaams grondgebied: Willebroek, Londerzeel, Wolvertem, Meise en Strombeek-Bever. “Die haltes worden meer dan enkel een stopplaats”, gaat minister Peeters verder.

“Deze halteplekken worden volwaardige Hoppinpunten die voorzien zijn van parkeerplaatsen voor wagens, (overdekte) fietsenstallingen, bushaltes en deelwagens. De omgeving van deze stopplaatsen wordt volledig heringericht met oog voor de omgeving. Zo wordt de halte in Meise ontworpen als een lang groen haltepark, waarin comfortabele fiets- en voetpaden de dorpskern met de Plantentuin van Meise verbinden.”

“Met het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de zomer van 2024 zet De Werkvennootschap een belangrijke stap in de realisatie van het project. Zonder al te veel oponthoud, kunnen de werken aanvatten in het najaar van 2025 en kan de tram in 2028 voor het eerst sporen tussen Willebroek en Brussel.”

Vanaf 29 januari organiseert de Werkvennootschap een groots opgezette infoweek met infomarkten in gemeentes langsheen het traject. Inschrijven kan via https://werkenaandering.be/agenda

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise