Actiecomité ruimt parkje aan Villa Ryckendael op en trekt aan de alarmbel: “Dreigt te verdwijnen voor nieuwe school”

Met een symbolische opruimactie in het park aan Villa Rijckendael trekt het nieuwe actiecomité StadsOase1853 aan de alarmbel. “Het groene parkje in Strombeek dreigt binnenkort onherroepelijk verloren te gaan omdat het plaats moet ruimen voor een school”, zeggen de leden van het comité. Meer dan 500 buurtbewoners ondertekenden hun petitie.

“Het actiecomité wil dat het gemeentebestuur afziet van dat plan en het park behoudt en opwaardeert als groene openbare ruimte”, zeggen Kris De Leener, Tom Venken en Daniel De Hertogh van het actiecomité StadsOase1853. “Er zijn in Strombeek immers voldoende alternatieve, reeds gebetonneerde, locaties te vinden voor het bouwen van een nieuwe school. Het behoud van groene openbare ruimte in Strombeek, waar het aantal inwoners sterk toeneemt, is een absolute noodzaak.”

“Meer dan 500 buurtbewoners ondertekenden inmiddels een petitie en we gingen in gesprek met het gemeentebestuur. Maar de gemeente gaat door met de plannen. De gemeente stelt dat het park er verloederd bij ligt en er niet veel verloren aan gaat, als het verdwijnt.”

“Maar het park is openbaar domein en de gemeente zou het toegankelijk en netjes moeten houden, in plaats van het te laten verloederen en dan te laten verdwijnen. We voerden daarom een opruimactie met een twintigtal vrijwilligers.”

“Er werden nog twee zitbanken ontdekt onder de klimop. We hielden er vorige zomer ook al een gezellige picknick en in januari zullen we een nieuwjaarsdrink organiseren voor de buurt. Verder lanceren we heel binnenkort ook een elektronische enquête om nog meer slagkracht te krijgen.”

“De gemeente beloofde inspraak in het project, maar daar hebben we nog niets van gemerkt. We worden telkens voor voldongen feiten gezet”, besluiten de leden van het comité, dat niet alleen ijvert voor het behoud van het parkje aan Villa Rijckendael, maar ook voor meer openbaar groen in Strombeek onder de vorm van meer en mooiere parken en perken.

“De kinderen in de nieuwe school, die door het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zal worden gerealiseerd, zullen net een groene omgeving krijgen”, reageert burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “We gaan zeker door met de plannen. Het gaat om een perceel van zo’n 7.000 vierkante meter met twee gebouwen op: Villa Rijckendael en een vroeger jeugdlokaal.Daarin zijn nog drie verenigingen actief. Voor hen hopen we ook een oplossing te vinden. Het groene binnengebied is momenteel een plaats met weinig sociale controle en er is ook een drugsproblematiek. Met de enkelvoudige, kleine school met tien klassen, geven we er een zinvolle bestemming aan voor kinderen in een groene omgeving.”