Zware brand vernielt leegstaand pand in hartje Strombeek: “Vluchtende kraker opgepakt”

In de Koningslosesteenweg in Strombeek-Bever heeft donderdag een zware uitslaande brand gewoed. De woning werd helemaal verwoest. Niemand raakte gewond maar de politie heeft een van de krakers opgepakt die in het pand verbleven. Zij hebben de brand zo goed als zeker veroorzaakt.

Het vuur ontstond rond 8.25 uur. De brand was ongemeen hevig en sloeg meteen door het dak. De brandweer kwam massaal ter plaatse maar de woning is reddeloos verloren. Gelukkig vielen er geen slachtoffers te betreuren.

Volgens burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) zijn er al langer problemen met het leegstaande pand in hartje Strombeek, dat regelmatig krakers over de vloer krijgt. “Een buurman heeft een viertal personen zien weglopen. Een van hen kon door hem staande gehouden. Deze persoon is vervolgens door de politie opgepakt en aangehouden. Hij beweert dat hij aan het slapen was. We hebben er het raden naar wat er precies is gebeurd. Maar het is duidelijk dat het verkeerd is gegaan doordat het door hen bewoond was. Een andere buur heeft een ontploffing gehoord. Mogelijk is het vuur dan ontstaan door een verwarmingselement.” (lees verder onder de foto)

Het pand staat leeg door een erfeniskwestie. “Nadat de Poolse eigenares is overleden is kort daarop ook haar zoon plotseling gestoreven. Eerst werd ervan uitgegaan dat de zus van de moeder dan de eigenaar was maar uiteindelijk bleek zij toch geen erfgename te zijn omdat er nog een 15-jarige kleinzoon is. Er was een procedure lopende bij de rechtbank om hem als dusdanig te erkennen. Blijkbaar is er in juni ook al een curator aangeduid, een advocaat uit Dilbeek, die de zaak verder moest afhandelen.”

Laeremans spreekt over een intrieste zaak. “En ook frustrerend, voor ons als gemeente maar ook voor de buurtbewoners. We zijn zelf al heel lang bezig om hier een oplossing voor te vinden. We hebben in het verleden hier al verschillende keren krakers betrapt en uitgezet. Onze arbeiders hebben aan de voor- en achterkant ook planken geplaatst om alles zoveel mogelijk af te sluiten. De enige oplossing is om wat er van de woning overblijft zo snel mogelijk af te breken zodat hier alleen nog een lege grond ligt. Er dreigt wel nog een juridisch vacuüm over wie hier de opruimingskosten zou moeten betalen…”

In de buurt wordt geschrokken gereageerd. “We zijn enorm verschoten. Ik sta nog na te trillen”, zegt Lara Van Waeyenbergh (49). “Hier zitten al jaren krakers sinds de vorige eigenares gestorven is. Het pand is altijd blijven leegstaan. Af en toe was er wat lawaaihinder als het pand opnieuw ‘bezet’ was. Wat er precies gebeurd is, weet ik niet. Maar er was al zeker geen elektriciteit en gas meer in het pand… De krakers rookten daar ook. Misschien ligt daar de oorzaak.”

De Koningslosesteenweg bleef urenlang afgesloten voor de nablussingswerken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise