Week van de Handhaving: “Tandje bijsteken om sluikstorters meteen te beboeten”

De zevende editie van de Week van de Handhaving loopt van 2 tot en met 8 oktober en wordt ook in Grimbergen op gang getrapt. In heel Vlaanderen worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Concreet in Grimbergen zal er worden ingezet op het sensibiliseren van de bevolking omtrent de problematiek van zwerfvuil, hondenpoep en sluikstort. Ook sigarettenpeuken vormen nog steeds een actueel probleem.

Ondanks ettelijke sensibiliseringsacties en -campagnes blijft Grimbergen kampen met rondslingerende blikjes, hondenpoep – al dan niet in een zakje – en sigarettenpeuken.

Schepen van afvalbeleid, Chantal Lauwers (Vernieuwing): “De term ‘recidive’ betekent letterlijk ‘herhaling’. Mensen die keer op keer afval op straat of in de natuur gooien – een strafbaar feit – zijn dus recidivisten. Onze diensten worden dagelijks geconfronteerd met zwerfvuil. Nochtans staan er voldoende vuilnisbakken in Grimbergen, die bovendien op regelmatige tijdstippen worden geleegd. Ook de pocketasbakjes werden gelanceerd. Die kan je gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis of Sociaal Huis tijdens de openingsuren. We kozen ervoor om zo’n pocketasbakje niet te verplichten, maar rekenen wel op het nodige plichtsbesef van rokers.”

Er wordt het hele jaar door gecontroleerd, maar tijdens deze Week van de Handhaving wordt nog een tandje bijgestoken.

Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing): “Via een intensieve samenwerking tussen de politiediensten en de gemeenschapswachten-vaststellers zullen er meteen boetes worden uitgeschreven. De vergelijking met flitsmarathons is dan snel gemaakt. Het moet de impact en de greep op sluikstorters en mensen die zwerfvuil achterlaten nog versterken. OVAM-handhavers kunnen mensen bij betrapping trouwens altijd beboeten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise