Project ‘groenadvies’ breidt uit in Strombeek-Bever: inwoners vrijblijvend welkom

Met de hashtag #Strombeekvergroent ijvert het gemeentebestuur van Grimbergen al een tijdje om – letterlijk – wat meer zuurstof in deelgemeente Strombeek-Bever te pompen. De eigen gemeentelijke infrastructuur wordt er groener en geveltuintjes worden volop gepromoot. In een samenwerking met Energiehuis 3Wplus en met steun van de provincie Vlaams-Brabant krijgen Strombekenaars bovendien hulp en tips van een groenadviseur. Op 28 en 29 maart is de groenadviseur ter plaatse voor iedereen die zonder afspraak wil langskomen.

“Meer groen in de straat zorgt niet enkel voor een mooier straatbeeld; het is ook goed voor onze biodiversiteit en het helpt verkoelen in de zomer”, zegt schepen van Milieu Chantal Lauwers (Vernieuwing). “Als gemeentebestuur willen we inwoners die hun woning willen vergroenen dan ook graag ondersteunen.”

In november vorig jaar zijn zes straten in Strombeek-Bever (Bloemenhof, De Burtinstraat, Hendrik Drapstraat, Schoolstraat, Sint-Annastraat en Van Der Nootstraat) uitgekozen voor een vergroeningsproject. Inwoners uit die straten konden zich inschrijven voor een vrijblijvend bezoek van de groenadviseur van 3Wplus. Bij enkele woningen in de Hendrik Drapstraat ging de adviseur langs, waarna al enkele geveltuintjes werden aangevraagd. De eerste 35 geveltuintjes worden gratis aangelegd.

Dit jaar gaan men een stapje verder en krijgen álle Strombekenaars de kans om een beroep te doen op de groenadviseur. Op dinsdag 28 maart en woensdag 29 maart, telkens van 10 u. tot 15 u., is de groenadviseur aanwezig op het Sint-Amandsplein in Strombeek- Bever. Wie dit wenst, kan vrij langskomen met vragen rond het vergroenen van zijn woning. Als inwoner van Strombeek-Bever kan je ook nog steeds een gratis groenadvies aanvragen. Dan komt 3Wplus bij jou thuis langs.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via grimbergendenktmee.be/strombeekvergroent.

Hoewel het project ‘groenadvies’ zich op deelgemeente Strombeek-Bever toespitst, voorziet de gemeente Grimbergen een vergroeningspremie voor ál haar inwoners. Dien dus zeker je subsidieaanvraag in als je onthardt en een geveltuintje inricht: www.grimbergen.be/geveltuintje.

Dit hele vergroeningsproject kadert onder meer in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, waaraan de gemeente Grimbergen enthousiast deelneemt. Steden en gemeenten breken tijdens dit kampioenschap zoveel mogelijk tegels uit en vervangen ze door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook gewoon veel mooier. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Vanaf 21 maart geef je het gewipte aantal tegels in via de tegelteller op de website www.vk-tegelwippen.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise