Nieuwe uitbater in café Liermolen vanaf 1 april

Op 1 april is het zover. Dan gaat café Liermolen nog één seizoen open voor de grote restauratiewerken beginnen.

Jimmy Malfait, de nieuwe cafébaas met heel wat ervaring, zal de zaak tijdelijk overnemen en zorgen voor een vakkundig getapte pint of een lekkere kop koffie. Daarnaast zal er op de kaart nog heel wat origineels te proeven zijn en is het de bedoeling om in het weekend een variërend aanbod te creëren. Denk aan een lekkere snack, live muziek, degustaties, spelletjesavonden,… De terrasmeubelen kunnen dus terug van stal, mooi op tijd voor de start van het zomerseizoen 2023. Na de restauratie krijgt het café een andere, open indeling met meer bruikbare zit- en werkruimte. Wie nog één keer nostalgisch in het fluweel van de jaren ’70 loungehoek wil komen hangen, komt dus best deze lente en zomer nog eens langs.

De Liermolen is één van de afdelingen van het MOT (Museum voor de Oudere Technieken). De gebouwen zijn eigendom van de Gemeente Grimbergen en in beheer van Heemschut vzw, het beheersorgaan van het museum. De Liermolen is een waardevolle en geklasseerde erfgoedsite, gelegen in een beschermd dorpsgezicht en landschap. De 17de-eeuwse graanwatermolen is uitzonderlijk goed bewaard en wordt door het MOT draaiende gehouden tijdens maaldemonstraties.

Eind 2023 zal een gespecialiseerd aannemer starten met ingrijpende restauratiewerken aan de Liermolen. Vlaanderen voorziet een aanzienlijke erfgoedpremie in het kader van het relancetraject ‘Erfgoed en Toerisme’. Alle historische gebouwen op de site worden grondig aangepakt en waar nodig vakkundig gerestaureerd, waarbij een deel ervan een herbestemming krijgen als erfgoedlogies.

Het MOT richt de molenaarswoning thematisch in als ruime vakantiewoning, waarin je als gast het dagelijkse leven van de laatste molenaar kan ontdekken. Aan de overkant van het erf wordt de stalzolder, waar ooit de molenaarsknechten sliepen, een gerieflijke trekkershut. Een ‘Nacht in het Museum’, kan dus binnenkort in het MOT.

“In de grote schuur komt er een multifunctionele zaal, tentoonstellingsruimte en leslokaal, volledig toegankelijk met een lift en nieuw sanitair”, zegt Cultuurschepen Philip Roosen. “De ruimte onder de bogen wordt ingericht als een onthaalpunt voor de Maalbeekvallei. Het centrale erf wordt terug aangelegd met aandacht voor een betere begaanbaarheid en hemelwateropvang en -infiltratie. Alle bouwkundige elementen met erfgoedwaarde worden zorgvuldig hersteld en bewaard. Zo is de iconische Liermolen klaar voor de volgende honderd jaar.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise