Zorgboerderij moet opnieuw zwaar verwaarloosde dieren opvangen: “Alle kwam hulp te laat voor tientallen kippen en eenden”

Zorgboerderij Huppeldepup in Humbeek heeft samen met de Ark van Pollare uit Lennik weer heel wat verwaarloosde dieren moeten opvangen afkomstig van een weide aan de Haachtsesteenweg tussen Diegem en Haren.

“In Diegem woedde begin september een weidebrand die aan tal van dieren het leven kostte”, klinkt het. “Er werden toen tientallen geiten, schapen, konijnen, cavia’s, kippen en parelhoenders in beslag genomen. We klokten af op een totaal van 97 op te vangen dieren.”

“Recent bleek dat er op dezelfde locatie opnieuw dieren zaten. We werden opgeroepen en gingen vorige week met de nodige middelen om zo veel mogelijk dieren mee te kunnen nemen. Helaas kwam alle hulp te laat voor tientallen kippen en eenden. Het nog levende pluimvee, twee kippen, twee hanen, twee schapen en een geitje moesten we van de karkassen afhalen.”

“De twee schapen en de geit kwamen haast meteen af op de korrels die we bijhadden. Het zal nog even zuur blijven dat zoveel dieren helaas het leven al hadden gelaten. We doen er nu natuurlijk alles wat we kunnen voor de dieren waarvoor we wel nog een verschil kunnen maken. Zij zitten al knus in hun nieuwe verblijf en krijgen alles wat ze nodig hebben.”

Dit extreme geval van verwaarlozing lokt diepe verontwaardiging uit. “Het is duidelijk dat de eigenaar van de dieren na de brand in september de tientallen verkoolde lijkjes liet liggen. Hij had zelfs een omheining geplaatst met doeken ervoor om de weide en afgebrande stallen en hokken uit het zicht te houden van voorbijgangers.”

Dierenwelzijn en de politie zijn bezig met deze extreme zaak van verwaarlozing. “We hopen dat er een passend gevolg wordt gegeven en dat de eigenaar hier niet mee wegkomt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise