Inwoners mogen zelf aangeven waar ze een oplaadpaal voor elektrische wagens willen

Het geloof in elektrische (deel)wagens is groot in Grimbergen. Onder het motto ‘Paal volgt wagen’ kan een burger, een ondernemer of een taxi-/deelwagenbedrijf momenteel een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Op maximaal 250 meter van je deur wordt dan een laadpaal geïnstalleerd.

De Vlaamse overheid stimuleert elektrisch rijden volop en dat weerspiegelt zich in laadpalen die als paddenstoelen uit de grond rijzen. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de komende 2 jaar de uitrol verzorgen in de deelnemende Vlaamse steden en gemeenten, waaronder Grimbergen. Voor Grimbergen wordt de behoefte aan publieke laadinfrastructuur ingeschat op 278 CPE of laadpuntequivalenten. Om aan deze 278 laadpuntequivalenten te komen, zijn er voor de uitrol van de normale laadpalen drie strategieën.

“De eerste strategie is het project ‘Paal volgt wagen’ waarbij een burger, een ondernemer of een taxi-/deelwagenbedrijf een publieke laadpaal kan aanvragen op het openbaar domein”, zegt schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA). “Op maximaal 250 meter van je deur wordt dan een laadpaal geïnstalleerd. Handig als je zelf geen plaats hebt en een bestaand publiek laadstation te veraf is. De tweede strategie is het project ‘Paal volgt paal’ waarbij de overheid automatisch publieke laadpunten bijplaatst wanneer de bestaande laadpalen zeer frequent gebruikt worden. Als derde en laatste strategie worden er laadpalen geplaatst op strategische locaties. Onder die 278 laadpuntequivalenten vallen ook de snelladers die op nuttige punten voorzien worden”.”

Om een goed onderbouwde lijst met strategische locaties voor publieke laadpalen te kunnen doorgeven aan de Vlaamse overheid, wordt gerekend op een waardevolle bijdrage van de inwoners.

Via het participatieplatform ‘Grimbergen Denkt Mee’ kunnen burgers hun ideeën delen. Je kan locaties opgeven en reacties plaatsen tot en met 31 januari via grimbergendenktmee.be/laadpalen.

De ingegeven locaties zijn suggesties die de gemeente Grimbergen doet aan de Vlaamse overheid. Er is geen garantie dat er op deze locatie ook effectief een publieke laadpaal komt. Denk eraan dat de locatie voor een laadpaal aan een aantal voorwaarden moet voldoen, zoals onder andere de beschikbaarheid van een 400V-netwerk.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise