Luide knallen schrikken ruime omgeving gascentrale op: verontruste buurtbewoners overstelpen politie met oproepen

Heel wat inwoners in Vilvoorde en Grimbergen zijn in de nacht van woensdag op donderdag opgeschrikt door verschillende luide knallen. Die bleken afkomstig van de elektriciteitscentrale in Vilvoorde en werden veroorzaakt door een technisch defect. Er was geen gevaar voor de omwonenden, maar de politie kreeg heel wat verontruste oproepen.

Het incident deed zich voor rond 4.10 uur. Buurtbewoners in de ruime omgeving van de gasgestookte elektriciteitscentrale in de J. F. Willemsstraat werden opgeschrikt door “verschillende luide knallen”, “een oorverdovend lawaai” en “het draaien of blazen van een motor”. Wie richting de centrale keek, zag dat er ook heel wat rookontwikkeling was.

Stoom ontsnapt

De politie van de zone Vilvoorde-Machelen bevestigt dat er een defect is ontstaan aan de centrale. “De interne stoomkleppen zijn niet opengegaan, waardoor stoom zich heeft opgestapeld”, zegt politiewoordvoerster Catherine Bodet. “De buitenkleppen zijn vervolgens – met luide knallen – opengevlogen en een grote hoeveelheid stoom is dan via die weg ontsnapt. Dat had uiteraard heel wat rookontwikkeling tot gevolg en vervolgens is ook de ventilatie beginnen draaien. Er was geen gevaar voor omwonenden.”

De politie kreeg heel veel telefoontjes van ongeruste burgers die gewekt werden door het lawaai. Ook de brandweer ging ter plekke een kijkje nemen, maar moest dus niet ingrijpen.

De gascentrale lag donderdag even stil. “De veiligheidskleppen zijn opengegaan tijdens de uitschakeling van de centrale, met lawaaioverlast tot gevolg”, zei woordvoerster Hellen Smeets van Engie donderdagmorgen. “Volgens de laatste inschattingen zou de centrale in de loop van donderdagnamiddag al (beperkt) kunnen heropstarten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise