Extra controles op zwerfvuil en sluikstorten tijdens ‘Week van de Handhaving’

De zesde editie van de ‘Week van de Handhaving wordt deze week op gang getrapt. In heel Vlaanderen worden dan de controles op zwerfvuil en sluikstorten fors opgedreven.

Burgemeester Laeremans (Vernieuwing): “De Week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). In heel Vlaanderen gaan tussen 3 en 9 oktober extra handhavers de straat op met één doel voor ogen: de strijd aangaan met zwerfvuil en sluikstort.”

Sinds de samenwerking met Incovvo wordt er in Grimbergen ondertussen het hele jaar door gecontroleerd én met succes, zo blijkt uit de cijfers van Incovo. Tijdens de Handhavingsweek, en in het verlengde daarvan de ganse maand oktober, gaan we nog intensiever waken en optreden tegen overtreders. Je kan het vergelijken met de flitsmarathons.”

“Tijdens de eigenlijke Handhavingsweek slaan gemeente, politie en Incovo de handen in elkaar en gaat er verhoogde aandacht uit naar het zwerfvuil- en in het bijzonder, het peukenprobleem”, zegt Milieuschepen Chantal Lauwers (Vernieuwing). “We benaderen hierbij handhaving in de ruime zin van het woord. We richten ons niet enkel op boetes, maar ook op het gepast aanspreken van overtreders of foutief gedrag door alternatieven voor te stellen, zoals bijvoorbeeld het pocketasbakje voor rokers. We willen dat rokers beseffen dat ze niet zomaar peuken kunnen achterlaten op het openbaar domein door hun te wijzen op de negatieve effecten op de natuur en de omvang van dit probleem.”

Tijdens de ganse maand oktober zullen de politie- en (Incovo-)vaststellers extra controles blijven uitvoeren en zullen mobiele camera’s ingezet worden op plekken waar vaak gesluikstort wordt. “Het weggooien van sigarettenpeuken op openbaar domein en het niet bij hebben van een hondenpoepzakje of het niet opruimen van hondenpoep zijn overlastvormen die ook na de Handhavingsweek onmiddellijk worden beboet.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise