Giftige blauwalgen op Zeekanaal: captatie en recreatie verboden en ook proefproject openwaterzwemmen stilgelegd

Op de volledige lengte van het Zeekanaal Brussel-Schelde en in het insteekdok op grondgebied Grimbergen-Vilvoorde is blauwalgenbloei vastgesteld. Dat gebeurde na verschillende meldingen en recente waarnemingen van De Vlaamse Waterweg.

Omwille van veiligheids- en gezondheidsredenen werd dan ook bij hoogdringendheid een captatieverbod ingesteld voor voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en als drinkwater voor vee. “Ook zachte recreatie zoals jetskiën, waterskiën, wakeboarden is verboden”, zegt woordvoerster Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg. “Andere vormen van recreatie zoals kajak, zeilen, roeien of vissen worden ontraden. Pleziervaart is wel toegelaten. Zwemmen en duiken is sowieso al verboden op bevaarbare waterlopen.”

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood.

“Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de blauwalgen in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water”, aldus nog Peelaerts.

Een paar weken geleden werd nog een proefproject gelanceerd in het insteekdok in Vilvoorde waarbij iedereen die zich lid maakte van triatlonclub Tribe op zaterdag in open water kon komen zwemmen. Ook daar steken de blauwalgen nu een stokje voor. “We zijn hierdoor al twee weken niet meer kunnen gaan zwemmen”, licht voorzitter Stefaan Vander Rasieren van triatlonclub Tribe toe. “Die blauwalgen zijn bij dit weer een klassieker jammer genoeg. Het was iets waarvan we op voorhand wisten dat we er rekening moesten mee houden. Het is onderdeel van de afspraak met de stad en De Vlaamse Waterweg dat wij het water regelmatig gingen testen. Al drie weken geleden waren de eerste sporen te zien van blauwalg. De week erna hebben we ook een specifieke blauwalgtest gedaan. Het openwaterzwemmen hebben daarop tijdelijk afgeblazen. Met de club en de mensen die zich speciaal hebben ingeschreven om te komen hebben zwemmen wijken we intussen uit naar het Sport Vlaanderen-domein in Hofstade. Daar is er voorlopig geen probleem.”

De vraag is nu hoelang de blauwalgenproblematiek zal aanhouden. “We houden de zaak in de gaten en gaan het water regelmatig testen. Geen idee of we er deze zomer nog gaan kunnen gaan zwemmen. Dat is koffiedik kijken op dit moment.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise