Begraafplaatsen worden systematisch manueel onderhouden, zonder onkruidverdelgers

De groendienst trekt alle registers open om het hardnekkige onkruid op de vijf Grimbergse begraafplaatsen te bestrijden. Sinds het verbod op pesticiden betekent dit vanzelfsprekend meer manueel werk.

Particulieren weten het al langer: in België is het verboden om onkruidverdelgers met glyfosaat te gebruiken in tuinen, op terrassen, opritten, stoepen en andere verhardingen. Glyfosaat zit onder andere in het middel ‘Roundup’.

Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Ze kunnen de bodem, het water en de lucht vervuilen en maken planten en dieren ziek. Zodra die pesticiden in het milieu terechtkomen, zijn ze nog moeilijk te verwijderen. Daarom wordt in Grimbergen preventief te werk gegaan en worden geen onkruidverdelgers gebruikt om groen en verhardingen te onderhouden. Met de hark en de handschoen lukt het ook, al is dit karwei natuurlijk een pak arbeids- én tijdsintensiever.

Praktijkvoorbeeld uit Strombeek-Bever: in de week van 11 juli maakte de groendienst het urnenveld weer proper. Amper één week later schiet het onkruid alweer door. Een vijfkoppige ploeg houdt zich permanent bezig met het onderhoud van de begraafplaatsen. Zij doen er, per plaats, gemiddeld vier dagen over. De ene begraafplaats vraagt vanzelfsprekend meer werk, dus pakweg elke drie weken begint het karwei weer van voor af aan. De mensen die op de begraafplaats werken, bereiden ook de graafwerken voor begrafenissen voor.

Foto: gemeente Grimbergen

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise