Al meer dan 80 gezinnen kandidaat voor opvang Oekraïense vluchtelingen

De voorbije dagen hebben meer dan 80 gezinnen zich kandidaat gesteld om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het gemeentebestuur ging op zoek naar geschikte collectieve opvangplaatsen en vond partners bij de kerkfabriek en psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius.

De crisis in Oekraïne laat niemand onberoerd. Twee weken na de oproep #plekvrij van staatssecretaris Sammy Madhi hebben meer dan 80 gezinnen zich kandidaat gesteld om individuele thuisopvang te bieden aan Oekraïense vluchtelingen.

De eerste gezinnen kregen deze week al een bezoek van 3Wplus om de woning technisch te bekijken en te onderzoeken hoeveel mensen opgevangen kunnen worden. “Op basis van die verslagen kunnen de maatschappelijk werkers van het OCMW aan de slag om stapsgewijs huisbezoeken in te plannen. Opvanggezin zijn, is immers niet zo evident: er is geen duidelijk kader op dit moment en vele prangende vragen blijven daardoor onbeantwoord”, stelt schepen van Welzijn Jean-Paul Windelen (N-VA).

Daarnaast ging de gemeente volop aan de slag om ook geschikte collectieve plaatsen te zoeken. Daar waar de Allerheiligste Verlosser kerk Borcht als eerste suggestie werd naar voor geschoven, blijkt de naastgelegen parochiezaal Apollo technisch en praktisch beter geschikt als doorgangsverblijf voor een 20-tal personen. De zaal zal spoedig kunnen ingericht worden. “We danken de kerkfabriek alvast voor de snelle terbeschikkingstelling. De bewoners zullen dan kunnen eten in de gemeentelijke feestzaal van de Borcht en douchen in de aanpalende sporthal”, aldus burgemeester Selleslagh (Open VLD).

Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius, gelegen Grimbergsesteenweg 40 in Grimbergen, stelt haar ruime ‘Zen-zaal’ van 200 m² naast de sporthal ter beschikking. Daar zijn 6 toiletten en 4 ruime douches. Ook voor catering kan gezorgd worden. De omgeving is zeer groen en er zijn zelfs dieren aanwezig. Deze prachtige locatie is dus uitermate geschikt voor families met kinderen. De gemeente kocht 50 nieuwe veldbedden en zorgt ook voor nieuw linnen en dekens.

“We zijn de directeur en het bestuur van Sint-Alexius bijzonder dankbaar voor de warme ontvangst en de gastvrijheid die ze aanbieden, want dit is echt dé ideale opvanglocatie voor langdurig verblijf”, zegt schepen van Integratie Bart Laeremans (Vernieuwing).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise