Rioolputjes krijgen boodschap mee tegen zwerfvuil

De boodschap ‘Niets ingooien. Hier begint de zee’ vind je voortaan naast verschillende rioolputjes in Grimbergen. Het is een actie van het gemeentebestuur bij het coachingstraject van Mooimakers.

“De rioolkolken in de straat zijn enkel en alleen bedoeld om het regenwater op te vangen”, zegt schepen Yves Verberck (Vernieuwing). “Onze gemeente zet in op een gescheiden afvoerstelsel van regen- en afvalwater. De rioolkolken worden altijd aangesloten op het regenwaterriool en dus niet op het afvalwater. Maar nog te vaak worden hondenpoepzakjes, peuken en ander zwerfvuil in deze rioolkolken gedeponeerd. Hierdoor komt de goede werking van deze slikkers in het gedrang. Daarom hernemen we dit najaar opnieuw deze sensibilisatiecampagne.”

“Ook voor onze dienst wegen en water en onze technische dienst blijft het een pijnpunt. Zij dienen extra energie te steken in het terug operationeel maken van de verstopte en niet functionerende slikkers. Deze taken komen bovenop de normale geplande onderhoudswerken die door een externe onderhoudsfirma worden uitgevoerd. Verstopte slikkers veroorzaken bij fel regenweer extra gevaar en problemen”, stelt burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) vast.

Bij de sporthallen, het Cultureel Centrum en cafés werd de boodschap ‘Niets ingooien. Hier begint de zee.’ aangebracht. “Met deze actie willen we mensen aan het denken zetten en ervoor zorgen dat ze hun zwerfvuil rechtstreeks in de vuilbak gooien of het meenemen naar huis. Nog dit: de verf die gebruikt werd voor het aanbrengen van de boodschap is niet-permanente krijtverf, die na zes maanden vanzelf zal verdwenen zijn.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise