Einde verhaal voor De Lammekes: openluchtzwembad wordt versneld afgebroken

In de Veldkantstraat in Grimbergen is een aannemer volop bezig met de afbraak van het openluchtzwembad Lammekes. De infrastructuur was fel verouderd en dus besliste het gemeentebestuur twee jaar geleden al dat het zwembad niet meer zou openen. Omdat er op de site geregeld sprake is van vandalisme en er ook een veiligheidsrisico is wordt de infrastructuur nu versneld afgebroken.

Met de afbraak komt een einde aan een pak jeugdsentiment voor heel wat Grimbergenaren. In de gloriejaren was dé lokale hotspot in de zomermaanden. Het zwembad opende in 1976 de deuren en was In de gloriejaren dé lokale hotspot in de zomermaanden. De Lammekes is echter ook vaak een zorgenkind geweest. Er waren de laatste jaren geregeld problemen met Brusselse jongeren en de politie geregeld tussenbeide komen. Toen dat fenomeen onder controle was, staken technische problemen de kop op. Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt, maar achteraf kwamen alsnog verschillende mankementen boven water. De voorbije jaren was het steeds een dubbeltje op zijn kant of het zwembad zou openen door een tekort aan redders. In 2017 werd er een laatste keer gezwommen. Toen het zwembad in 2018 volledig dichtbleef hing een sluiting al in de lucht. In 2019 werd uiteindelijk de knoop doorgehakt.

Nu zijn de afbraakwerken volop bezig. “Dat het openluchtzwembad niet meer zou opengaan was overduidelijk en dat we met die site iets anders gingen gaan doen ook”, zegt waarnemend burgemeester Philip Roosen. “We hebben er iets meer spoed achter gezet omdat er sprake was van vandalisme, rondhangende jongeren en zaken die het daglicht niet konden verdragen. De politie is er een paar keer moeten gaan kijken. Daarnaast is er ook het veiligheidsaspect. Zo’n leegstaande site waar vroeger een zwembad was, is ook niet ongevaarlijk. Je mag er niet aan denken dat spelende kinderen in de kuip zouden vallen bijvoorbeeld.”

“Om te vermijden dat de verloedering nog erger wordt, hebben we beslist om er wat vaart achter te zetten. We hebben een vergunning aangevraagd en een architect aangeduid voor de afbraakwerken die deze week op de planning. Nu wordt het voorlopig een afgesloten open terrein waar het al veel moeilijker is om iets in het geniep te doen.”

Over de plannen voor de site is nog geen duidelijkheid. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Laeremans (Vernieuwing). “We zijn in voorbereiding van een RUP (Ruimtelijke Uitvoeringsplan) en daarin zullen we bepalen wat er mogelijk is. Het enige dat zeker is dat het een publieke bestemming behoudt. Er zijn verschillende sporen maar die knopen zijn nog niet doorgehakt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise