Wezenhaagkapel in ere hersteld en ingewijd

De Wezenhaagkapel, één van de oudste kapellen van Grimbergen, werd enkele jaren geleden vernield toen er een auto tegen reed. Inmiddels is de heropbouw, dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers, afgerond. De gemeente heeft hiervoor alle noodzakelijke materialen verschaft en stond in voor de grondwerkzaamheden en de groenaanleg.

“Wij zijn Albert Maene en zijn ploeg van vrijwilligers hier enorm dankbaar voor”, benadrukt Karlijne Van Bree, schepen van Erfgoedbeleid (Vernieuwing). “De verkregen middelen van de verzekering aan de gemeente waren ontoereikend om de heropbouw aan een privé-bedrijf toe te vertrouwen. Tegelijkertijd kan de patrimoniale waarde van deze Wezenhaagkapel niet voldoende onderstreept worden. Vaak berust een gezond erfgoedbeleid uit een samenspel van een overheidsoptreden met inzet van vrijwilligers. De mooie resultaten die hierdoor verkregen kunnen worden, worden door mensen als Albert, Leif en Miel perfect geïllustreerd.” Ook het opschrift werd minutieus geschilderd door kalligrafe Annie Lernout.

De ploeg rond Albert Maene is een hele tijd zoet geweest met de heropbouw. “Afhankelijk van het weer werd er gemiddeld twee dagen per week gewerkt”, legt hij uit. “Nu en dan legden we ons boodschappenlijstje aan de gemeente voor. Het was meer dan een gewone heropbouw. Steunend op oude foto’s trachtten we de kapel zoveel mogelijk terug in haar oorspronkelijke staat te brengen.”

De werkzaamheden zijn al even afgerond maar nu de coronamaatregelen het toelaten was het tijd voor een officieel moment voor de inwijding. Deze vond plaats op zondag 15 augustus op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise