Gemeente voorziet 11.000 woningen gratis van reflecterende huisnummers

Omdat huisnummers al te vaak slecht zichtbaar zijn of ontbreken zal de gemeente Grimbergen alle bestaande 11.000 woningen gratis voorzien van een reflecterend huisnummer. Uiterlijk op 1 januari 2022 moet de ‘operatie’ voltooid zijn.

Leesbare huisnummers zijn noodzakelijk voor politie, hulpdiensten, postbodes, pakjesdiensten en bezoekers. Daarom is een huisnummer dat goed zichtbaar is vanop de openbare weg ook verplicht.

“Huisnummers zijn echter nog al te vaak slecht zichtbaar of ontbreken zelfs”, legt eerste schepen Philip Roosen (N-VA) uit. “Vooral ’s nachts en bij slecht weer is dit het geval. Reflecterende huisnummers kunnen hier een belangrijke meerwaarde zijn. Vertegenwoordigers van hulpdiensten, brandweer- en politiezones hebben al aangegeven vragende partij te zijn. En als bestuur hebben we dit signaal ter harte genomen.”

Tegen 1 januari 2022 zijn de huisnummers verplicht. Een degelijk reflecterend huisnummer bestaat meestal uit een aluminium plaatje met daarover een reflecterende folie met de cijfers. Eigenaars van bestaande woningen krijgen een huisnummerplaatje in de bus samen met een begeleidend schrijven.

Voor appartementsgebouwen geldt een aparte regeling. “Die hebben traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer als busnummer per appartement”, vult Roosen aan. “Het appartementsgebouw dient een reflecterend hoofdnummer te hebben, de busnummers niet.”

Bedrijven, commerciële en administratieve gebouwen dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. Zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen. Bij een bouwaanvraag tenslotte wordt een reflecterend huisnummer telkens als verplichting opgenomen in de vergunning.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise