Oyenbrugmolen in de steigers met oog op hernieuwbare stroom

De restauratiewerken zijn al een tijdje aan de gang en nu staat de Oyenbrugmolen ook effectief in de steigers. Het water van de Maalbeek stroomt ondergronds door de nieuwe bijpaskoker op de rechteroever voorbij de verlaten van de molen. Zo kan het beekvak ter hoogte van de werf drooggepompt worden. Vanop de stelling wordt de hele zuidergevel grondig aangepakt.

Interessante bouwsporen uit de geschiedenis van de Oyenbrugmolen worden opnieuw zichtbaar zoals de in- en uitstroomopeningen van de turbine en het balkenraam waar ooit de hefboom van de maalschuif mee bediend werd. “Ook de ramen van het molenhuis worden in ere hersteld”, vertellen eigenaars Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit. “Op een schilderij van Victor Fermeus uit 1937 zijn de oude ramen nog te zien. Ramen met kruishouten met een bovenlicht en luiken. Met het herstel van dat pittoreske beeld zal de gevelrestauratie volledig zijn.”

“Op een ander schilderijtje, van Prosper De Wit, uit die periode hete de Oyenbrugmolen ‘Le moulin blanc’ omdat hij in die tijd gewitkalkt was. Ook dat beeld komt terug. Na de schilderwerken kan de stelling weg en kan het reuzegrote waterwiel geplaatst worden. Er zijn al nieuwe brugjes van waarop de schuiven bediend zullen worden.”

Vóór de winter, zonder tegenslagen, is deze restauratiefase klaar. “Dan kan de Oyenbrugmolen ‘Maalbeekstroom’ produceren. Hernieuwbare stroom met de kracht van het water. Dat wordt een feest, coronaveilig natuurlijk.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise