Drie Humbekenaars produceren gezichtsschermen voor woonzorgcentra

Drie Humbekenaren hebben de handen in elkaar geslagen om zoveel mogelijk gezichtsschermen voor woonzorgcentra te produceren. Het gaat om een doorzichtig schild dat het aangezicht van de verzorgers beschermt. De drie schoten in actie nadat ze zagen hoe zeer COVID-19 om zich heen sloeg in het woonzorgcentrum ‘Den Bogaet’ in Humbeek. Ze schakelden hun eigen professioneel en persoonlijk netwerk in om de nodige materialen en lasercutters voor de prouctie te verzamelen. Op Paaszondag werden de eerste 100 maskers overhandigd aan Den Bogaet en woonzorgcentrum Akapella in Kapelle-op-den-Bos.

Het woonzorgcentrum ‘Den Bogaet’ is Ă©Ă©n van de vele dat geteisterd wordt door COVID-19. De inwoners van Humbeek zagen de voorbije weken met lede ogen aan dat de open refter plots afgesloten voor de buitenwereld. “Met gordijnen, dranghekken en doeken werd ons het zicht op de eetzaal onttrokken”, zegt Hans Dewachter. “Dit deed wat met ons dorp en al snel volgde het nieuws dat COVID-19 in het rusthuis doden had gemaakt.”

Hans Dewachter wilde iets doen en bevroeg de noden van het personeel. Op 7 april deed hij een oproep op Facebook. “We zochten mensen met materialen en lasercutters om in samenwerking met leerlingen van scholen in Heist-op-den-Berg en Kontich gezichtsschermen te maken. Het is een doorzichtig schild dat het aangezicht van de verzorgers beschermt.” Het ontwerp van het scherm zou hij overnemen van de organisatie “Makers Against Corona”.

Al snel kwam er reactie. Humbekenaar Hans Moens kon aan materialen komen. En ook dorpsgenoot Liese Joos mocht van het FabLab van VUB Brussel twee lasercutters gebruiken. “Daarmee was de toon gezet. Al snel sprongen heel wat kennissen en firma’s uit de regio mee op de kar.”

De materialen werden opgehaald, tot laat in de nacht werden de lasercutters bemand en de stukken gesneden. Op vijf dagen tijd hadden de Humbekenaren meer dan 300 maskers klaar voor gebruik.

Dat Pasen dit jaar niet hetzelfde zou zijn als andere jaren, was al langer duidelijk. Daarom verdeelden Hans Dewachter, Hans Moens en Liese Joos, op zondag 12 april, de eerste 100 schermen aan woonzorgcentra ‘Den Bogaet’ en ‘Akapella’ in Kapelle op den Bos. De verplegers en zorgkundigen namen, vanop afstand, de gezichtsschermen met grote dankbaarheid aan. Een paaseitje van formaat.

Intussen kwamen er nog vragen binnen van vele zelfstandige thuisverpleegkundigen en andere woonzorgcentra. Dus het team blijft verder werken.

“Het is hartverwarmend hoe ons professioneel en persoonlijk netwerk zoiets moois in gang gezet heeft. Wij hebben de aanzet gegeven maar het is dankzij al deze verschillende vrienden en firma’s dat we dit hebben kunnen realiseren. De rol van de sociale media in dit project is groter en belangrijker dan we hadden vermoed”, klinkt het bij de drie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise