Chirojongens van Humbeek zijn terug thuis

 

De Chirojongens van Humbeek hebben hun nieuwe lokalen feestelijk ingewijd afgelopen weekend. Daarmee is de zware brand die in oktober 2015 hun lokalen in de as legde eindelijk helemaal vergeten. De nieuwbouw kwam er met vereende krachten: vrijwilligers, dorpsgenoten en verenigingen deden een duit in het zakje om het nodige geld in het laatje te brengen. Al die tijd konden de chirojongens terecht in basisschool De Mozaïek. Gisteren vond de zondagse Chiro opnieuw plaats op de vertrouwde stek. “We zijn terug thuis”, lacht hoofdleider Kobe Vermeersch.

Na de verwoestende brand die op 25 oktober 2015 de Chirolokalen in de Meiskensbeekstraat in de as legde, ontstond een golf van solidariteit. Zowat heel het dorp en ook mensen in de ruime omgeving stonden erop om een centje bij te dragen voor de wederopbouw van de lokalen van ‘hun’ Chirojongens ‘Apollo 8’. Verenigingen, bedrijven en sympathisanten steunden met giften, benefietacties en logistieke hulp.

Afgelopen weekend was het zover: de gloednieuwe huisvesting werd in gebruik genomen. Dat ging gepaard met een tweedaags openingsfeest. Zaterdag was er de officiële opening én inwijding en zegening door pastoor Johan Goossens. Orgelpunt was echter de Chirozondag. “Het is de eerste zondag terug in onze lokalen en we maken er dan ook een feestelijk event van”, zegt hoofdleider Kobe Vermeersch. “De leden mogen allemaal een vriendje meepakken en ‘s avonds is er kampvuur met pannekoeken en soep.”

Al die tijd konden de Chirojongens terecht in school De Mozaïek. “Daar hadden we twee containers ter beschikking en de grote zaal maar eigenlijk mochten we van heel het schoolgebouw gebruik maken. We zijn daar dus heel goed opgevangen maar we hadden er wel geen eigen lokalen die je per per leeftijdsgroep kon inrichten.”

Het was dan ook reikhalzend uitkijken naar het nieuwe Chirogebouw. “Het heeft heel veel moeite gekost maar we zijn enorm dankbaar. Er is ongelooflijk veel gestort, benefietacties opgezet door verenigingen en particulieren en ook andere jeugdbewegingen uit zelfs heel België hebben hun steentje bijgedragen. We werden via diverse kanalen geholpen met giften, materiaal, werkkrachten …”

“En uiteindelijk zijn we nu nog beter af”, beseft Vermeersch. “We zaten in oude lokalen die weliswaar compleet gerenoveerd waren maar bij een nieuwbouw vanaf nul zoals hier kan je alles nog veel beter indelen gericht op de specifieke noden.”

Het complex is nog niet helemaal klaar, vooral de buitenaanleg moet nog gebeuren. “Maar daar hebben we bewust voor gekozen. Het voornaamste was dat met onze Chiro terug onze eigen thuis hebben en onze werking hier terug kunnen laten doorgaan.”

Schepen van Jeugd Kirsten Hoefs (CD&V) had vanwege het gemeentebestuur nog een extra steuntje in petto. “Er hebben ontzettend veel mensen meegewerkt aan dit mooie project, stuk voor stuk een welgemeende ‘dank u’ waard”, sprak ze. “Wat jullie hier hebben verwezenlijkt op zo’n korte tijdsspanne is inspirerend. Verenigingen die erin slagen om te investeren in eigen infrastructuur, daar doen wij ons hoedje voor af. Om dit soort initiatieven in de toekomst beter te kunnen ondersteunen hebben we bij de opmaak van de begroting voor 2018 een investeringssubsidie van 50.000 euro in het leven geroepen voor verenigingen die investeren in hun infrastructuur. Er is een politiek akkoord om de subsidie voor dit jaar alvast toe te kennen aan Chirojongens Humbeek.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise