Vorstenpaar warm ontvangen in onze regio

 

Koning Filip en koningin Mathilde hebben woensdag heel wat harten veroverd in onze regio. Eerst stond een bezoek aan sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard in Grimbergen op het menu. Daarna ging het naar Vilvoorde waar ze uitbundig begroet werden door een menigte kinderen. Een pak handjesgeschud, mini-gesprekjes en ontelbare foto’s en filmpjes later ging het per boot terug naar Laken.

De werknemers van bioboerderij Den Diepen Boomgaard hebben de voorbije dagen hun beste beentje voorgezet om alles tiptop te krijgen voor komst van het vorstenpaar. Het was dan ook met de nodige égards dat de koning en koningin in alle vroegte werden ontvangen.

Uiteraard stond ook een bezoekje aan de keuken op het menu. Hubert De Saedeleer en Angèle Boso mochten een woordje uitleg geven. “Ze hebben heel veel vragen gesteld”, vertelt Hubert die er al 13 jaar werkt. “Ik was een beetje zenuwachtig maar ze waren allebei heel vriendelijk. De koning had zelfs gezien dat er een vlekje op de prei zat. Modder, zo bleek. ‘We gaan niet dood van een beetje modder’, antwoordde de koning spontaan.” De pompoensoep werd door de koningspaar geproefd en goed bevonden.

Daarna ging het richting serres waar Parcival Sabels en zijn collega’s onder meer spinazie telen. “Ze waren oprecht geïnteresseerd in datgene waar we mee bezig waren. De koning reageerde ook heel oplettend als je iets vertelde.”

De fiere werknemers stootten intussen mekaar aan. “Het heeft toch iets mythisch, dat koningshuis…”

Coördinator Sara Heyvaert was na het bezoek een tevreden vrouw. “We hebben complimenten gekregen voor de ontvangst. De verwachtingen bij onze werknemers waren uiteraard hooggespannen. Het is een hele eer en ook een erkenning voor hen.”

In Vilvoorde stond eerst een bezoek aan mediabedrijf Videohouse op het menu. Daarna ging het naar het centrum waren er 600 enthousiaste leerlingen op de been waren. ‘Koning Filip’ werd er gescandeerd. Uiteraard waren ook de vlagjes en andere Belgische kunstwerkjes niet te tellen. Dilek Dalgic gaf spontaan een grote ruiker bloemen aan de koningin. “We willen haar op deze manier welkom heten in onze stad.”

Daarna gingen de vorsten het stadhuis binnen voor een rondetafelgesprek rond deradicalisering. Onder meer stadsambassadeur Ish Ait Hamou schoof mee aan tafel. “Ik ben zeer enthousiast om naar jullie te luisteren”, sprak koning Filip bij het begin. “Het is een zeer belangrijk en bovendien succesvol project dat zelfs aandacht gekregen heeft van het Witte Huis.”

Per boot ging het koninklijk gezelschap daarna terug naar Laken. Jeannine Abts slaagde er nog in om chocolaatjes aan het vorstenpaar te overhandigen. Zij is als grote fan aanwezig op zo’n 50 bezoeken per jaar. “‘Ja, ik ken u’, heeft hij gezegd”, glunderde ze. Vanop haar balkon zag Celie Dehaene intussen dat het goed was.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise