Werkloosheid sterk gedaald maar jobbeurs blijft succes

 

In CC Het Bolwerk in Vilvoorde kwamen gisteren ruim 500 werkzoekenden af op de jobbeurs, een initiatief van de gemeenten Vilvoorde-Machelen-Grimbergen, in samenwerking met de OCMW’s en met de VDAB. Een 30-tal bedrijven en een 10-tal sociale organisaties tekenden present.

Naar aanleiding van de jobbeurs maakte VDAB ook de arbeidsmarktcijfers voor het voorbije jaar bekend. Daaruit blijkt dat het aantal werkzoekenden in Grimbergen, Machelen en Vilvoorde sterker gedaald is dan in de provincie Vlaams-Brabant. Met een daling van 6,1% en 7,4% doen Grimbergen en Machelen zelfs beter dan het Vlaams gemiddelde. In Grimbergen-Machelen- Vilvoorde zijn er in verhouding minder werkzoekende jongeren (<25 jaar). De procentuele daling van het aantal werkzoekenden in deze leeftijdscategorie ligt ook bijna dubbel zo hoog als in de provincie en Vlaanderen (-14,5%). Opvallend is wel dat het aantal oudere werkzoekenden in de drie gemeentes steeg, terwijl deze doelgroep in Vlaanderen een lichte daling kent.

Positief is nog de daling in het aantal langdurige werkzoekenden in zowel Grimbergen-Machelen-Vilvoorde, Vlaams-Brabant en Vlaanderen. Het aandeel van de langdurige werkzoekenden ligt in de drie gemeenten dan wel weer hoger dan in de provincie.

Nog opvallend: het aandeel werkzoekenden van allochtone afkomst in het zorggebied ligt zeer hoog ten aanzien van het provinciaal en Vlaams aandeel. Er zijn de drie gemeenten bovengemiddeld veel werkzoekenden met een migratieachtergrond. Het aantal kent wel een sterke daling ten opzichte van het aantal een jaar eerder.

Wat de vacatures betreft in de drie gemeenten valt dat vooral bewakingsagenten, ICT-profielen en leerkrachten gezocht worden. Bij leerkrachten gaat het wel voornamelijk over vacatures voor tijdelijke opdrachten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise