Weyts gaat sluipverkeer in kaart brengen

Negentien gemeentebesturen uit de Vlaamse rand kunnen het komende jaar verkeersdata van een studie rond sluipverkeer in de regio rond de Brusselse ring opvragen om zelf verkeersanalyses te maken. Via de webtool Be-Mobile kan nagegaan worden welk effect een bepaalde verkeersmaatregel op het sluipverkeer kan hebben.

De voorbije twee jaar werd het verkeer in negentien gemeenten rond de Brusselse ring via Be-Mobile bestudeerd. Die webtool verzamelde gegevens via de zogenaamde Floating Car Data: historische en anonieme gegevens uit gps-toestellen, smartphones en fleetsystemen in voertuigen. Sinds 1 september kunnen de gemeenten de verkeersdata uit die studie opvragen en gebruiken om zelf verkeersanalyses te maken. Zo is het mogelijk om na te gaan welke impact een bepaalde verkeersmaatregel op het verkeer zou hebben. Gemeenten kunnen op die manier inschatten of en hoe het sluipverkeer zich zou verplaatsen wanneer het in een bepaalde straat of wijk geweerd wordt. Op termijn zou de webtool de verkeersstromen op het hoofdwegennet en het onderliggend wegennet volledig in kaart moeten brengen.

Vooral tijdens de herinrichting van de Brusselse ring kan de webtool een belangrijke rol spelen, omdat tijdens de werken een pak sluipverkeer in de omliggende gemeenten verwacht wordt. De optimalisatie van de ring start in 2019.

In onze regio kunnen de schepencolleges van Asse, Opwijk, Dilbeek, Merchtem, Wemmel, Meise, Grimbergen, Zemst, Vilvoorde, Steenokkerzeel, Machelen, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Overijse en Hoeilaart aan de slag met de verkeersdata.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise