Mysterie rond verbrande schilderijen

 

Twee schilderijen die verloren gingen bij een zware brand in de abdijkerk laten pastoor Johan Goossens niet los. Hij is al een hele poos aan het neuzen maar komt geen stap dichter. “Het gaat om twee waardevolle 17de eeuwse schilderijen die volledig vernield werden en waar ik nauwelijks informatie over vind. In de archieven heb ik ook maar twee foto’s gevonden, terwijl er van onze kerk ontelbare foto’s bestaan.”

De bal ging aan het rollen na een vraag vanuit de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. “Daar was men op een schilderij van een binnenzicht van de kerk gebotst van 200 jaar oud. Er is op te zien hoe de kerk er toen uitzag, en het valt ook op dat er vandaag een heel aantal dingen daarvan ontbreken. Onder meer een schilderij waarvan zij vermoedden dat het zich in Grimbergen bevond.”

Een korte maar hevige brand in de abdijkerk vernielde het betreffende schilderij echter in 1993 samen met nog een ander werk. “Ook twee beelden van de biechtstoel werden toen beschadigd maar konden gerestaureerd worden.”

Omdat er zo weinig over de schilderijen te vinden is, beet pastoor Johan zich vast in de materie. “In de archieven heb ik amper twee foto’s van de schilderijen gevonden, van slechte kwaliteit dan nog. Een keer is het schilderij te zien op de hoes van een album van het Gregoriaans koor en er is één andere zwart-wit foto. En dat terwijl er van onze kerk ontelbare foto’s bestaan. Echt merkwaardig. Omdat er nauwelijks iets over te vinden is, wil ik het des te meer weten.”

Vast staat dat de schilderijen al in de kerk hangen sinds 1700 à 1720. “De abdijkerk zoals ze nu is werd in die periode namelijk voltooid. Het ene schilderij is ‘De verrijzenis van Christus’ van Godfried Maes en het andere ‘De aankondiging’ van Theodoor van Loon. Dat waren beide leerlingen van Rubens. Zij hadden uiteraard niet dezelfde bekendheid maar maakten in opdracht schilderijen voor barokke kerken. Maar verder dan die basisinfo ben ik nog niet geraakt.”

Intussen blijkt ook dat er geen verband is met de Sint-Pauluskerk. “Mogelijk zijn ze van dezelfde school maar ons schilderij was veel groter. Ik ga mij nu verder verdiepen in de archieven van het Museum voor Schone Kunsten en het Rubenanium (studiecentrum gespecialiseerd in de kunst van de late middeleeuwen, red.) om er toch wat meer over te weten te komen.

Op de plaats waar de schilderijen in de abdijkerk hingen hangt sindsdien één enkel schilderij in bruikleen van het Museum voor Schone kunsten. Goossens wil de hulp inroepen van onze lezers om toch wat meer te weten te komen over de verbrande schilderijen. “Ik zou een oproep willen doen. Wie info of foto’s van de schilderijen heeft: laat mij iets weten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise