Zware industriebrand in Grimbergen

Aan het kanaal in Grimbergen woedde afgelopen nacht een zware industriebrand in het afvalverwerkend bedrijf Stallaert Recycling.

De brandweerzone Vlaams-Brabant West was de hele nacht met 70 mensen aan het werk om de brand te bedwingen en de bluswerken zullen vermoedelijk nog meer dan een dag in beslag nemen.

Het vuur brak uit rond elf uur gisteravond. Het bedrijf bevindt zich in de Cokeriestraat, op de grens met Vilvoorde. De zwarte rookpluim was enorm, maar er was geen gevaar voor de omwonenden.

Rond 6.30 uur was de brand onder controle. Als gevolg van de brand kampen de wijken Houtem en Peutie met roetneerslag, maar volgens metingen van de Civiele Bescherming vormt dat geen gevaar voor de gezondheid. Wel wordt aangeraden om ventilatiesystemen uit te schakelen en de ramen en deuren dicht te houden.

De brandweer werd bijgestaan door collega’s van de zone Rivierenland en de Civiele Bescherming voor grootwatertransport en metingen.

Ook in 2011 woedde op hetzelfde terrein al eens een grote brand.

Update 13 uur: De brandweer is nog steeds volop bezig met het spreiden en afkoelen van het opgestapeld brandend afval. Deze klus kan nog tot morgen duren. Ramen gesloten houden en ventilatiesystemen uitgeschakeld laten blijft de boodschap.

Update 15 uur: De Brandweerzone Antwerpen is onderweg met haar “superkanon”, om de bluswerkzaamheden in Grimbergen nog efficiënter te maken en de rookhinder in de regio zo kort mogelijk te houden.

(Foto’s: Brandweerzone Vlaams-Brabant West)