Werken zware dobber voor handelaars

De handelaars op en rond de Brusselsesteenweg in Grimbergen krijgen het hard te verduren. Door de werken – die weliswaar broodnodig zijn – krijgen ze een pak minder klanten over de vloer. Terwijl de ene de schade probeert te beperken met allerlei promoties, kort de andere zijn vakantie fors in. “We moeten wel ingrijpen, want anders wordt het financieel heel zwaar”, klinkt het.

De eigenlijke herinrichting van de Brusselsesteenweg in het centrum van Grimbergen is nog geen maand bezig, maar nu al is duidelijk dat de gevolgen voor de handelaars op en rond de steenweg aanzienlijk zijn. Bij brasserie ‘s Gravenmolen ondervinden ze vooral in de namiddag zware hinder. “Omdat de aansluiting van de Brusselsesteenweg met de ‘s Gravenmolenstraat, de straat waarin ons restaurant gelegen is, afgesloten is, krijgen we amper of geen passanten over de vloer”, zegt uitbater Bruno Spaens. “Ze moeten namelijk een omleiding volgen, maar dat zien velen niet zitten. Daardoor hebben we in de namiddagshift nu al drie weken 75 procent minder klanten. Dat is niet alleen financieel gezien zwaar, ook voor ons personeel is het niet echt gemakkelijk. Omdat de brasserie in de namiddag nagenoeg leeg blijft, moeten we onze werknemers steevast huiswaarts sturen. Maar wat als hier toch plots een grote groep opduikt? Dan hebben we onvoldoende personeel en komen we in de problemen te zitten.”

Bruno Spaens mag het aantal klanten dan wel fors zien dalen, toch wijst hij niemand met de vinger. “De werken zijn broodnodig en we moeten de komende zeven maanden zien te overbruggen”, klinkt het. “Daarom proberen we klanten te lokken met allerlei acties. Zo organiseren we woensdag bijvoorbeeld een burgerdag, waarop de hamburgers voordeliger zijn. Hetzelfde op donderdag met de ribbetjes. Diezelfde dag krijgt iedereen die hier een kopje koffie komt drinken er een stuk taart bij. Met deze aanbiedingen hopen we ons hoofd boven water te kunnen houden. We moeten wel ingrijpen, want anders wordt het financieel heel zwaar. Aan sluiten in de namiddag hebben we momenteel nog niet gedacht, maar die optie sluiten we anderzijds ook nog niet uit.”

Ook bij Meuleman Bouwmaterialen in de ‘s Gravenmolenstraat zijn de gevolgen van de werken voelbaar. “De aannemers blijven wel komen, maar de particulieren blijven weg”, zegt Veerle Meuleman. “Daardoor zien we onze omzet tot dertig procent dalen. Om dat verlies te compenseren sluiten we de winkel slechts tien dagen in plaats van vier weken.”

Net als in restaurant ‘s Gravenmolen staat het ook bij wijnspecialist Altavina langs de Brusselsesteenweg bol van de promoties. “Door boeiende acties te organiseren, proberen we onze klanten toch te behouden”, zegt Bert Vervloessem. “In de week merken we wel dat er heel wat minder volk opduikt, maar in de weekends lijken de promoties toch hun vruchten af te werpen.”

De werken op de Brusselsesteenweg duren nog tot 2018, maar de grote hinder voor de getroffen handelaars zou tot eind dit jaar duren. Nadien schuiven de werken op. Tot dan moet iedereen die brasserie ‘s Gravenmolen en Meuleman Bouwmaterialen wil bereiken, de richtingaanwijzers van ‘zone 7’ volgen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!