Paardenprocessie op nieuwe leest geschoeid

Zondag is het weer zover, dan trekt de vernieuwde processie door de straten van het Opwijkse centrum. Dat gebeurt nu al voor de 114de keer, zodat je zonder schroom van een zeer waardevolle traditie mag spreken. Zoals bij alle tradities moet ook deze processie geregeld aangepast worden aan de nieuwe tijden, zonder de kern echter te verdoezelen.

paardenprocessie 0171Er werd een nieuwe regisseur aangeduid, er koen andere gastgroepen en een andere gastparochie, er zijn nieuwe vlaggen en nog veel meer. De voorbereidingen en de processie werden gefilmd door een ploeg van “1000 zonnen” van de VRT.

Dat de gastparochie een Sint-Paulusparochie moet zijn, behoort tot het verleden. Zondag is het Sint-Genoveva uit Steenhuffel die mee zal stappen in de processie. Er zullen dan ook heel wat Stenhuffelaars mee opsappen aan de zijde van federatiepastoor Jan Lagae. Eregast op de processie is de Gentse bisschop Luc Van Looy.

Vernieuwing

Regisseur Carl Deckers zorgde voor een nieuwe indeling van de processie en een aantal nieuwe gastgroepen. Wellicht hebt u ook al de nieuwe vlaggen zien hangen langsheen het parcours.

De start van de processie is om 15 uur op het Heiveld. Het eindpunt van de processie zelf is de pastorie op de Singel, waar de apotheose voorzien is met zegening door de Gentse bisschop Luc Van Looy. De omloop is om en bij de 2 km.: Heiveld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broekstraat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gasthuis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken.

1000 zonnen

Tijdens de zomerperiode zendt de VRT na het journaal van 19 uur iedereweekdag het programma “1000 zonnen” uit en in één van die weken komt de processie aan bod tijdens het onderwerp “Wordt Vervolgd”. Men gaat immers in een week dagelijks van maan- tot vrijdag dus gedurende vier minuten per avond of in totaal 20 minuten aspecten van de processie laten zien zoals voorbereidingen, wagenbouw, kledij, regie, repetitie en natuurlijk de processie zelf.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk