Steven loopt 'Marathon des Sables' voor Eigen Thuis

Steven Van Campenhout (46) start op 10 april in de ‘Marathon des Sables’. Deze 260 kilometer lange loopwedstrijd in de woestijn in Marokko staat bekend als een van de zwaarst mogelijk beproevingen die er zijn.

Tijdens de zes etappes kan de temperatuur oplopen tot 45 graden. Steven werkt als kinesist in ‘Eigen Thuis’, een centrum voor mensen met een zware fysieke beperking. Via sponsoring wil hij de kosten van de nieuwbouw mee helpen dragen.

Humbekenaar Steven Van Campenhout werkt al verschillende jaren intensief mee aan de revalidatie van fysiek gehandicapten in woon- en zorgcentrum Eigen Thuis in Grimbergen. Het is daar dat hij de inspiratie haalde om vanaf 10 april door de gloeiend hete woestijn te trekken.

“Elke dag opnieuw worden die mensen geconfronteerd met wat ze wel kunnen maar vooral ook met wat ze niet meer kunnen”, vertelt hij. “Ze kunnen zich vaak niet of maar gedeeltelijk behelpen. Dat is een onderschatte levensopdracht die door de maatschappij vaak wordt vergeten maar die wij als hulpverleners van kortbij beleven. Het stille verdriet en hun moed om het hoofd telkens weer opnieuw te tillen heeft me geleerd onnoemelijk veel respect te hebben voor mensen die leven met een handicap.”

“Het is net die emotionele bagage die mij geïnspireerd heeft om zelf de rugzak aan te trekken en van deel te nemen aan de 31ste Marathon Des Sables. Het is één van de zwaarste trials waaraan je kan deelnemen. De 260 km lange loopwedstrijd, gespreid over 6 dagetappes, wordt gekenmerkt door fysiek zware omstandigheden. De temperatuur overdag kan oplopen tot 40 à 45°C en ’s nachts dan weer dalen tot kort bij het vriespunt. We lopen door het woestijnzand over een heel grillig terrein met hoge duinen, soms zelfs bergachtig. Dagelijks verbruiken we hiervoor meer dan 10 liter water. We logeren er in tenten en sleuren ook zelf alles mee.”

“Met deze uitdaging wil ik de gehandicapten steunen door zelf op sportief vlak tot het uiterste te gaan, emotioneel te sneuvelen, geen doel meer voor ogen te zien en toch te blijven doorgaan. Voor hen wil ik eens ‘crashen’, de rug weer rechten en doorgaan, blijven doorgaan. Uit respect voor de ‘mens’ achter de persoon met een beperking. Ik engageer mij dus voor een strijd tussen geest en lichaam.”

Aan de voorbereiding zal het alleszins niet liggen. Steven is al aan het trainen sinds juni vorig jaar. Hij liep al in 40 graden op vakantie in Italië en bouwde op naar trainingen van twee keer een kortere afstand (10 à 15 kilometer) en één langere per week (35 à 40 kilometer). Om te wennen aan de warmte ging hij zo lang mogelijk in een sauna zitten.

“Het is een zware periode geweest in combinatie met werk en gezin. Het mag beginnen nu.”

Op 7 april vertrekt Steven naar Marokko.

Dat de Humbekenaar van geen kleintje vervaard is blijkt uit het feit dat hij eerder al vijf keer de Dodentocht uitliep, ging trekken in extreme koude in Lapland en ook al onder meer de Mont Blanc en de Matterhorn beklommen heeft.”

Steven wil met zijn deelname ook geld inzamelen voor Eigen Thuis. Hij wil zo de kosten van de nieuwbouw mee helpen dragen. Tot nu toe heeft hij 10.000 euro ingezameld, zijn droom is 25.000 euro.

U kan de som overmaken op reknr. BE06 7440 2781 2822 van Eigen Thuis Toekomstfonds met de vermelding “MDS Steven”. Bedragen minder dan 50 euro kunnen gestort worden op rekeningnummer: BE41 7360 2113 0910 eveneens met vermelding “MDS Steven”.

Je kan Steven tijdens de marathon volgen via de Facebookpagina Fuel4people.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise