Liermolen nog dit voorjaar gerestaureerd

De gemeente Grimbergen gaat de Liermolen nog dit voorjaar laten restaureren. Deze oude graanwatermolen dis sinds enkele decennia in het bezit is van de gemeente. Omdat sommige delen van het mechanisme in slechte staat verkeren, is een renovatie broodnodig.

Een eerste vermelding van de Liermolen dateert al van 1341 wanneer de molen verkocht werd aan de abdij van Grimbergen. Hij bleef tot in de jaren 1970 actief. Toen werd het gebouw door de gemeente aangekocht en gerestaureerd.

De molen is nu onderdeel van het Museum van de Oudere Technieken dat er nog geregeld demonstraties organiseert. In het molengebouw bevinden zich ook een tentoonstellingsruimte, een authentiek bakhuis en een herberg.

“Het huidige waterrad werd in 1934 geplaatst en sindsdien geregeld schoongemaakt en geschilderd”, legt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) uit. “Dit kon echter niet voorkomen dat het toch aangetast werd door corrosie. De toestand van het rad is nu zo slecht dat het tijdens het malen vervormt onder de waterdruk. Zonder rad kan de molen niet malen en de werken zijn dan ook noodzakelijk. De sluizen werden in het verleden niet naar behoren gerestaureerd en verkeren ook in slechte staat.”

Aan de buitenkant zullen het waterrad, de sluizen en de lagering hersteld en deels vernieuwd worden. Aan de binnenkant worden het hellewiel, de meelgoot, de middenstijl, de steenzolder en de steenkisten gerenoveerd.

De werken starten in april en zullen enkele maanden in beslag nemen. De kosten voor de gemeente worden geschat op 56.712,70 euro. Een groot deel van dat bedrag zal wel gerecupereerd kunnen worden dankzij subsidies van Onroerend Erfgoed.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise