Burgemeester verbiedt voetbalmatchen SC Grimbergen

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) verbiedt de thuiswedstrijden van derdeklasser SC Grimbergen tegen FCO Beerschot-Wilrijk en FC Luik. Er wordt gevreesd voor amok in het Prinsenbosstadion dat niet voorzien is om dergelijke omvangrijke supportersclans op te vangen.

De club heeft begrip voor het veiligheidsaspect maar zit wel zwaar verveeld met de situatie. “In het allerslechtste geval moeten we twee keer forfait geven”, zegt voorzitter Jimmy De Prins.

FC Luik en Beerschot-Wilrijk zijn nieuw in de reeks van Grimbergen. De club speelt in een atypisch stadion voor derde klasse. In het midden van het Prinsenbos en zonder omheiningen.

“We hebben weliswaar vier ingangen maar iedereen kan eigenlijk gewoon binnen door het bos”, legt voorzitter De Prins uit. “Wie dat wil kan je toch niet stoppen. We zijn al veel langer vragende partij voor een omheining maar dat kan blijkbaar niet omdat we volledig in natuurgebied zitten. Nochtans hoeft dat hek niet eens hoog te zijn en kan die volledig met een groenscherm omgeven worden. Maar tot op heden hebben we geen gehoor gekregen. Daardoor kunnen we ook geen supportersgroepen compartimenteren.”

Mede daardoor oordeelden politie en burgemeester dat het niet veilig is om beide matchen in het Prinsenbosstadion af te werken. Zowel Beerschot-Wilrijk als FC Luik hebben vurige en omvangrijke supportersclans.

“We hebben vroeger nog tegen FC Luik gespeeld maar toen was de club niet meer zo populair. Nu spreken we echter terug over 2 à 3.000 fans. Bij Beerschot-Wilrijk gaat het zelfs nog over veel meer supporters.”

Maar het is duidelijk dat de club hierdoor met een groot probleem zit. “We hebben gevraagd aan de voetbalbond om 2 keer op Beerschot en twee keer op Luik te mogen spelen. Officieel hebben we nog geen antwoord gekregen maar officieus weten we al dat dit niet zal toegestaan worden. Omdat het competitievervalsing in de hand zou werken.”

Het alternatief is dat Grimbergen zelf uitwijkt. “We zijn in onderhandeling om ergens anders de wedstrijden af te werken. Het is nog niet duidelijk of dat gaat lukken. We moeten dan een stadion afhuren en het moet ook nog betaalbaar blijven. Als dat niet lukt, gaan we genoodzaakt zijn om forfait te geven. Afgelopen weekend voor de beker hebben we ook ons thuisvoordeel verkocht omdat het tegen tweedeklasser Dessel Sport is. De wedstrijd was niet verboden door de burgemeester maar er was toch een ‘gedeeltelijk risico’.”

Een oplossing is vrij dringend. Al in oktober staat normaal de thuiswedstrijd tegen FCO Beerschot-Wilrijk op het programma.

Een alternatief vanuit de gemeente wordt niet meteen geboden. Een omheining rond het stadion ligt gevoelig omdat de gemeente het open karakter van de mooie groene site wil behouden. Volgens sportschepen Louis De Smedt (Open Vld) is uitwijken naar de Singel in Strombeek-Bever ook geen optie omdat ook daar de capaciteit beperkt is.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise