“Sinardet op 11 juli-viering is respectloos”

 

De 14 gemeente- en OCMW-raadsleden van N-VA en Vernieuwing hebben gisteren de academische zitting naar aanleiding van 11 juli boycotten. Als gastspreker werd immers politoloog Dave Sinardet uitgenodigd en dat is een doorn in het oog van beide fracties. “Sinardet is een regelrechte tegenstander van Vlaamse autonomie. Dit is respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars”, klinkt het. Sinardet betreurt de heisa maar ligt er naar eigen zeggen niet wakker van.

Politoloog Dave Sinardet sprak gisteren op de academische zitting naar aanleiding van 11 juli spreken over het thema “België, waar Vlamingen thuis zijn?”. De keuze voor Sinardet is echter voor oppositiepartijen N-VA en Vernieuwing onverteerbaar zo blijkt.

“Met Dave Sinardet kiest de gemeente immers voor een regelrechte tegenstander van Vlaamse autonomie”, zegt Bart Laeremans (Vernieuwing). “Sinardet is van alle politologen niet alleen de meest uitgesproken Belgicist, hij is ook dé voortrekker van een zeer sterke en actieve “Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel”, de nieuwe politieke instelling die op eis van de Franstalige partijen in het leven werd geroepen ter compensatie van de gedeeltelijke splitsing van BHV. Sinardet ijverde bovendien ook al voor een ‘Metropolitane Gemeenschap’ of beter gezegd ‘Groot-Brussel’ en hij blijft her en der verkondigen dat deze nieuwe instelling veel te weinig concrete bevoegdheden heeft gekregen.”

N-VA en Vernieuwing zijn dan ook oordeel dat zo’n man geen podium verdient op de Grimbergse 11-juli-viering. “De keuze voor Sinardet is respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars. Het gemeentebestuur was van deze argumenten duidelijk op de hoogte gebracht maar zij hadden voor dit standpunt geen begrip.”

“Het is jammer dat het feest van alle Vlamingen voor hen blijkbaar beperkt is tot mensen die hun Vlaams-nationalistisch standpunt delen”, reageert de politoloog. “Dit verbaast mij evenwel niet. Zij onthouden vooral wat in hun kraam past. Ik ben bijvoorbeeld niet tegen Vlaamse autonomie. Maar als ik daar een paar kanttekeningen bij plaats dan is dat meteen voldoende om van mij een Belgicist te maken. Ik ben voor alle duidelijkheid geen Vlaamse nationalist maar ook geen Belgische nationalist. Ik lig hier verder ook niet wakker van. Het is gewoon spijtig dat op een Vlaamse feestdag de ene Vlaming niet in dialoog wil gaan met een andere. Ik ga graag in discussie met iedereen maar dat zit er hier duidelijk niet in.”

Vernieuwing en N-VA protesteren tegelijk ook tegen de beslissing van het college om zelf geen andere feestelijkheden meer te organiseren in het kader van 11 juli. “Zogenaamd in het kader van besparingen. Een lange traditie gaat hiermee teloor”, aldus nog Laeremans.

Om hun protest kracht bij te zetten, vatten de raadsleden gisterenmorgen stilzwijgend post nabij de trappen van het gemeentehuis.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise