Politie Grimbergen wil inbrekers te snel af zijn met BIN

De politie van Grimbergen wil vanaf het najaar van start gaan met een buurtinformatienetwerk (BIN). In eerste instantie wil men een BIN op poten zetten in Strombeek-Bever, dat het meest getroffen wordt door allerlei vormen van criminaliteit.

“We kunnen er niet omheen dat het aantal woninginbraken in Grimbergen vanaf 2011 stelselmatig is gestegen”, zegt korpschef Jurgen Braeckmans.

Een buurtinformatienetwerk moet helpen om die tendens tegen te gaan. “Het is een samenwerkingsverband tussen burgers van een bepaalde wijk en de lokale politie. Wij hebben extra ogen en oren broodnodig om de criminaliteit gepast aan te pakken.”

Als een inwoner van een BIN-zone – ongeacht of deze lid is van een BIN of niet – naar de politie belt om een verdachte handeling of diefstal te melden, dan start de politie het BIN-netwerk op.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een rode berichtgeving (dringend) en een groene berichtgeving (informatief). “In dringende gevallen wordt coördinator van een BIN-netwerk van een bepaalde wijk gealarmeerd via sms. De coördinator stuurt dit dan door naar de overige BIN-leden. Dit bericht kan een oproep zijn om waakzaam te zijn en bijvoorbeeld alle buitenverlichting aan te steken.”

Omdat vooral Strombeek-Bever het meest door criminaliteit wordt geplaagd zal het BIN daar in eerste instantie gelanceerd worden. Bewoners zullen gecontacteerd worden via een flyer in de brievenbus met de hoop dat ze zich massaal zullen inschrijven. In het najaar zal een infovergadering plaatsvinden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise