De Lammekes elke dag open in zomer

De kogel is door de kerk: het openluchtzwembad De Lammekes in Grimbergen gaat in juli en augustus open. Er werden uiteindelijk na een lange zoektocht toch genoeg redders gevonden.

Ofwel zou het openluchtzwembad dit jaar opengaan voor een langere periode ofwel helemaal niet. Enkel in het weekend openen was geen optie meer voor de gemeente. De toekomst van het kostenverslindende openluchtzwembad blijft op lange termijn wel onzeker.

Vakantie in combinatie met een stralende zon is voor vele jongeren in deze regio een uitnodiging om af en toe eens een verfrissende duik te nemen. Openluchtzwembad De Lammekes leent zich daar traditiegetrouw al jaren toe.

Tegelijk blijft de zoektocht naar redders en toezichters een hele opgave. En dus was het tot nu twijfelachtig of De Lammekes überhaupt wel de deuren zou openen deze zomer.

“Het openluchtzwembad enkel in het weekend openen, zoals vorig jaar, was echt geen optie meer”, stelt sportschepen Louis De Smedt (Open Vld). “Ofwel zouden we opendoen voor een langere periode ofwel helemaal niet.”

Die knoop werd nu doorgehakt. Het openluchtzwembad is sinds een paar jaar overgeheveld naar het Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen. “We hebben vorige week de koppen bij elkaar gestoken en de knoop doorgehakt”, zegt schepen van Financiën William De Boeck (Open Vld).

“Er zijn voldoende redders. Het was een kwestie van hard genoeg zoeken en voldoende jobstudenten kunnen inschakelen. Het was alles of niks maar nu kan er in de zomermaanden elke dag gezwommen worden.”

Of de precieze openingsdag 1 juli zal zijn, valt wel nog te bekijken. “1 juli valt op een woensdag. Als het praktisch mogelijk is en we kunnen voldoende redders vinden, kan het zijn dat we al van in het weekend voordien openen. Hetzelfde geldt voor de sluiting eind augustus. Die data zullen we eerstdaags concreet bekend maken.”

Feit is dat de kosten die er elk jaar zijn aan het zwembad door de zachte winter nogal meevallen. “Er zijn een paar kleinere opsmukwerken die nog moeten gebeuren. Maar dat zal deze maand nog allemaal uitgevoerd worden.”

Of De Lammekes op lange termijn (financieel) houdbaar blijft voor Grimbergen, valt nog te bekijken. Het openluchtzwembad is voor de gemeente al langer een zorgenkind. Een paar jaar terug waren er zowat elke zomer problemen met Brusselse jongeren.

Toen dat fenomeen onder controle was, staken technische problemen de kop op. Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt, maar achteraf kwamen nog verschillende mankementen aan het licht.

Nu de infrastructuur eindelijk helemaal in orde is, en de problematiek met de jongeren van de baan is, zorgt een steeds weerkerend personeelstekort tot het allerlaatste moment voor twijfel over het al of niet openstellen van het bad.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise