Alles of niks voor De Lammekes

Het is nog niet zeker of je deze zomer een verfrissende duik zal kunnen nemen in De Lammekes. De zoektocht naar redders en toezichters belooft weer een hele klus te worden. “Het openluchtzwembad enkel in het weekend openen, zoals vorig jaar, is echt geen optie meer”, stelt sportschepen Louis De Smedt (Open Vld). “Ofwel gaat het open voor een aanzienlijke periode ofwel helemaal niet.” De toekomst van het kostenverslindende openluchtzwembad lijkt intussen héél onzeker.

Vakantie in combinatie met een stralende zon is voor vele jongeren in de regio een uitnodiging om af en toe eens een flinke plons te nemen. Openluchtzwembad De Lammekes leent zich daar traditiegetrouw al jaren toe.

Bijna even traditiegetrouw is intussen de calvarietocht om toch maar voldoende redders en toezichters te vinden. “We zijn er volop mee bezig”, legt sportschepen De Smedt uit. “Er zullen advertenties worden geplaatst en sportscholen worden aangeschreven. Maar het is niet evident. Jongeren zijn niet flexibel genoeg meer. Ze komen zich aanbieden voor amper één week, want dan moeten ze naar één of ander festival. Maar daar ben ik niks mee als je een zwembad een hele zomer wil openhouden. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, wordt er wel degelijk volop gezocht naar redders. Maar als er niet genoeg opduiken kan ik dat niet maken, ook naar veiligheid toe. Er is dus zeker geen sprake van kwade wil.””

Momenteel wordt een en ander nog volop afgewogen. “Ik heb samengezeten met de sportfunctionaris en cde coördinator van het overdekte gemeentelijke zwembad. We hebben een berekening gemaakt van wat technisch werkbaar is. Alles ligt nog open. Feit is dat de kosten die er elk jaar zijn aan het zwembad door de zachte winter nogal meevallen. Toch zitten we nog sowieso met een negatief saldo van 60.000 euro met betrekking tot het zwembad.”

Toch is De Smedt van goede wil. “Als ik redders genoeg vind, gaat De Lammekes sowieso open. Op voorwaarde dat het kan voor een langere periode, niet enkel een paar weekends. Anders blijft het zwembad dicht.”

De Lammekes is voor de gemeente al langer een zorgenkind. Een paar jaar terug waren er zowat elke zomer problemen met Brusselse jongeren. Toen dat fenomeen onder controle was staken technische problemen de kop op. Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt maar achteraf kwamen nog verschillende mankementen aan het licht. Nu de infrastructuur eindelijk helemaal in orde is, en de problematiek met de jongeren van de baan is, zorgt een steeds weerkerend personeelstekort voor kopbrekens.

Als De Lammekes dit jaar niet opent, zullen nog meer stemmen opgaan om het verlieslatende zwembad definitief te sluiten. Daar wil De Smedt vooralsnog niet op ingaan. “Maar het is wel een feit dat de mensen bij ons niet moeten klagen als ik zie hoeveel zwembaden er in andere gemeenten dichtgaan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise