Asfaltcentrale doorn in het oog van Zennestad

Vilvoorde is niet te spreken over de ontwikkelingen op de voormalige Marly-site in Neder-over-Heembeek. Na de geplande komst van een nieuw groot postsorteercentrum is er nu namelijk ook een asfaltcentrale voorzien. En dat op amper 150 meter van de gemeentegrens met Vilvoorde.

‘Het lawaai en de stank zal voor Vilvoorde zijn. En dan heb ik het nog niet over het feit dat alle wegen hier gaan dichtslibben’, zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). Vilvoorde overweegt juridische stappen.

Het bedrijf BAM asphalt bouwt binnenkort een nieuwe asfaltcentrale langs het kanaal in Neder-Over-Heembeek, net op de grens met Vilvoorde. Vorig jaar heeft de stad Brussel daarvoor de nodige vergunningen afgeleverd, net als voor het nieuwe postsorteercentrum Brussel X dat ten laatste in 2017 moet klaar zijn.

De Vilvoordenaars zijn tijdens het openbaar onderzoek niet gehoord en dat groot ongenoegen van burgemeester Bonte.

‘Brussel heeft de ambitie heeft om in het centrum het kanaal op te waarderen als woonlocatie. Wij doen hetzelfde in Vilvoorde, maar aan onze achterdeur zou nu een asfaltcentrale komen zonder dat wij geraadpleegd zijn. Dat kan niet. Die site ligt op 150 meter van onze gemeentegrens.’

Vroeger stond daar de beruchte fabriek van Marly Cokes. De gebouwen werden zowat tien jaar geleden zijn afgebroken. Wat achterbleef, was een zwaar vervuild terrein dat nadien met Europese middelen werd gesaneerd.

Nu komt er een centrale die jaarlijks 150,000 ton asfalt wil produceren. Volgens Bonte gaat het om asfaltrecuperatie, versleten asfalt dat van de straten wordt geschraapt en opnieuw gebruiksklaar wordt gemaakt.

‘Bij mijn weten is het een voorwaarde van Europa dat er een watergebonden activiteit moet komen. Maar het is duidelijk dat er nauwelijks of geen asfalt zal toekomen per boot. Dit is pure misleiding. Aan- en afrijdend vrachtverkeer zullen de ring en de nu al platgereden Brusselsesteenweg nog meer teisteren.’

‘De milieueffecten zijn nog zoiets’, gaat Bonte verder. ‘Die worden gemeten voor Brussel maar Vilvoorde vergaten ze. Terwijl de miserie vooral voor Vilvoorde zal zijn.’

Het staat vast dat de stad het er niet gaat bij laten. ‘Ik ben nu nog juridisch advies aan het inwinnen maar maandag zullen wij beslissen over een eventuele procedure. Een andere mogelijkheid is dat wij ons aansluiten bij een al lopende procedure.’

Daarmee refereert Bonte aan de vzw De Groene Wandeling uit Neder-over-Heembeek die zich samen met stadsbeweging Bral verzetten tegen de komst van de asfaltcentrale. Zij zijn naar de Raad van State getrokken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise