Mira op stelten door zonne-eclips

De eclips hield vrijdagmorgen de 500 bezoekers in volkssterrenwacht Mira zowat twee uur in de ban. Schoolkinderen, gepensioneerden en weerfanatici: iedereen liep er met een gekke bril naar de skyline te turen. En ondanks de slechte vooruitzichten brak de bewolking af en toe open, tot grote opluchting van iedereen. “Dit is een topdag”, glunderde Philippe Mollet van Mira.

Het was drummen geblazen op het dak van de Grimbergse volkssterrenwacht zo tussen 9.30 uur en 11 uur. Het astrologische fenomeen dat zich zo zelden voordoet had heel wat geïnteresseerden gelokt. De ‘wauws’ waren dan ook niet van de lucht toen de smiley-zon af en toe toch door de wolken brak. Met de eclipsbril of telescoop in de aanslag werden gegarandeerd een aantal stijve nekken op de hals gehaald maar daar maalde niemand om.

Beneden op de parking van Mira stonden Jonas De Bodt (21) uit Liedekerke, Ruben Peelman uit Affligem (18) en Kevin Smetryns (22) uit Aalst van het schouwspel te genieten. Gewapend met camera’s, een lasbril en een eclipsbril tuurden ze onophoudelijk naar boven. “We zijn alledrie heel erg met weer bezig. Op die manier hebben we mekaar ook leren kennen op Facebook. Je mag ons gerust weerfreaks noemen (lacht). We zijn heel erg blij dat er nu opklaringen zijn maar desnoods waren we tot het noorden van Frankrijk gereden om dit te mogen meemaken. Maar nu staan we hier ideaal eigenlijk. Het is echt geweldig. Dit hebben we nog nooit gezien en je moet tot 2026 wachten om het nog eens mee te maken.” Dat de drie eigenlijk naar school moesten, is dus maar een klein detail.

“Van toen ik klein was heeft het weer mij al gefascineerd”, vertelt Jonas nog. “In de lagere school kreeg ik van de juf altijd te horen dat ik maar beter eens moest opletten in plaats van altijd naar buiten te zitten kijken (lacht). Dat was dus toen al. Ik droom ervan om in voetsporen van Frank Deboosere of Jill Peeters te treden. Ik maak overigens nu ook al mijn eigen voorspellingen op mijn website www.weerflitsinfo.be.”

Voor Mira was het uiteraard een hoogdag. “Het is eigenlijk al weken aan de gang. Eerst met de rush op de eclipsbril en nu is het de grote dag zelf”, vertelt Philippe Mollet, die opgewonden rondhuppelde als een klein kind. “De opklaringen zijn toch nog vrij onverwacht gekomen. Donderdagavond leefde ik nog tussen hoop en vrees. Maar uiteindelijk valt het wel heel goed mee. Het is wel lastig omdat je door de wolken het ene moment kan kijken zonder brilletje en het volgende moment weer niet. Ook voor de telescopen zijn die grote contrasten moeilijk. Het is alleszins een grote dag voor de astrologie. Vandaag zijn hier zowat 500 man aanwezig en nog eens duizenden volgen het spektakel via de internetlink volgen.”

In volkssterrenwacht Mira in Grimbergen kregen ze vrijdagmorgen in laatste instantie nog een dringende vraag binnen voor twee eclipsbrilletjes… vanuit het kasteel Belvédère in Laken. Koning Albert en koningin Paola hadden namelijk beslist dat ze ook nog snel van de zonsverduistering genieten. Ondanks de stormloop op de brilletjes hadden ze geluk. “We hadden er nog net twee over en omdat Albert’s broer (Boudewijn, red.) ons ooit nog een mooie telescoop geschonken heeft, zijn we met plezier op die vraag ingegaan”, aldus nog Philippe Mollet.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise