Grafsteen vermoorde pastoor teruggevonden

Honderd jaar nadat pastoor Norbertijn Joannes Wouters vermoord werd door de Duitsers, heeft abt Erik De Sutter zijn grafsteen met behulp van een krijtje gevonden op het abdijkerkhof van Grimbergen.

Op 26 augustus 1914 werd Norbertijn Joannes Wouters, de toenmalige pastoor van de Verbrande Brug, door de Duitsers met een geweerschot afgemaakt. Het Duits leger was zes dagen voordien Grimbergen binnengevallen, maar ondervond veel tegenstand van de Belgische soldaten en de plaatselijke bevolking.

Om die reden werd pastoor Wouters op 23 augustus opgepakt. Samen met andere burgers werd hij op 26 augustus in alle vroegte weggebracht naar de zaal Lettens langs de Humbeeksesteenweg. Daar werden de 29 mannen, waaronder ook de pastoor, gemarteld.

Nadat de soldaten Wouters vertrapt en geslagen hadden, werd hij met bajonetsteken doorstoken. Omstreeks 11.30 uur kwam er een einde aan zijn lijdensweg en werd hij met een geweerschot afgemaakt.

Hondenkar

Mensen die in de buurt van de Verbrande Brug woonden, brachten zijn lichaam met een hondenkar naar Grimbergen, waar hij in alle stilte en onder speurende ogen van wachters begraven werd op het abdijkerkhof.

‘Maar een grafsteen hebben we nooit gevonden’, zegt huidig pastoor van Grimbergen, Johan Goossens. ‘Jammer, want Norbertijn Joannes Wouters heeft toch heel wat betekend voor de gemeente. Hij gaf er zelfs zijn leven voor.’

Nu, exact honderd jaar na de lynchpartij, is de gedenksteen dan toch plots opgedoken. Het was abt Erik De Sutter die de ontdekking deed.

Krijtje brengt raad

‘Op het abdijkerkhof liggen verschillende gedenkstenen, maar op één van die stenen was de tekst onleesbaar geworden’, vertelt de man.

‘Omdat de steen veel gelijkenissen vertoonde met een grafsteen van een abt die in de periode rond de Eerste Wereldoorlog leefde, wilde ik weten welke tekst er op stond. Met behulp van een krijtje kon ik uiteindelijk achterhalen dat het wel degelijk om de grafsteen van Norbertijn Joannes Wouters ging.’

‘Behalve zijn naam stond er ook een lange tekst over de pastoor op de steen.’ 

Lange zoektocht

Voor de abdij van Grimbergen komt daarmee een einde aan de lange zoektocht. ‘We kunnen voortaan nog beter stilstaan bij wat Norbertijn Joannes Wouters meegemaakt heeft in volle oorlog’, aldus nog Erik De Sutter.

‘De pastoor was zeer belangrijk voor de gemeenschap’, vult Johan Goossens aan. ‘Dat hij zijn leven gaf, mogen we zeker niet vergeten. We gaan nu bekijken hoe we de tekst op de grafsteen wat leesbaarder kunnen maken.’

Eind vorige maand nog werd een herdenkingstocht voor de pastoor-martelaar georganiseerd. Die optocht vertrok aan zijn vroeger geboortehuis, dat in het begin van de Pastoor Woutersstraat ligt.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise