Plaatsgebrek op Vilvoordse scholen

Voor enkele honderden kinderen is er geen plaats meer op de schoolbanken in Vilvoorde. Vooral van de eerste kleuterklas tot het derde leerjaar is er een groot plaatstekort.

Het stadsbestuur vraagt extra financiële middelen aan Vlaanderen om het probleem niet nog groter te maken.

Vorig jaar ontving de Zennestad 5 miljoen euro van de Vlaamse overheid om het onderwijs een financieel duwtje in de rug te geven. Al snel bleek echter dat dat niet voldoende was.

‘Als je weet dat de kostprijs van de bouw van de laatste nieuwe school 7,5 miljoen euro bedroeg, dan weet je dat 5 miljoen euro in de onderwijswereld niet echt veel voorstelt’, zegt onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld).

‘Bovendien werd dat bedrag verdeeld over de verschillende netten. Het katholiek onderwijs gebruikte het geld voor de plaatsing van negen containerklassen, het gemeenschapsonderwijs gaat een oud, leegstaand gebouw omvormen tot een nieuw schoolgebouw voor de Zwierezwaai en de stad verdubbelde de capaciteit van basisschool De Puzzel in Koningslo.’

‘Toch zijn die maatregelen verre van voldoende. De voorbije weken kregen we namelijk 235 dossiers van ouders die hun kind geweigerd zagen in één van de scholen in Vilvoorde. Bovendien kregen heel wat ouders aan de telefoon al te horen dat er geen plaats meer was in de gewenste school. Daar werden zelfs geen dossiers voor opgemaakt. Dat het probleem niet opgelost is met die 5 miljoen euro is dus meer dan duidelijk.’

Nog 5 miljoen nodig

Daarom heeft de Zennestad onlangs een brief gestuurd naar de nieuwe Vlaamse onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

‘We hebben opnieuw ongeveer vijf miljoen euro steun gevraagd en hebben de minister ook meteen uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de onderwijsfaciliteiten in onze stad’, gaat De Ro verder.

‘We willen namelijk vermijden dat het probleem alleen maar groter wordt. Het kan niet dat inwoners in andere gemeenten een schoolplaats voor hun kinderen moeten zoeken. Maar niet alleen Vlaanderen moet dit probleem aanpakken, ook in Brussel moeten ze wakker schieten.’

‘Omdat er ook in de hoofdstad te weinig plaatsen zijn in de scholen, komen heel wat Brusselaars in onze stad een schoolbank zoeken.’

Volgens De Ro kampt momenteel alleen deelgemeente Houtem niet met een plaatstekort. ‘In scholen in de andere deelgemeenten zitten alle klassen tot het derde leerjaar overvol. Dat betekent dat kinderen die de komende maanden naar onze stad verhuizen hoogstwaarschijnlijk geen plaats meer zullen hebben in onze scholen.’

Ook investeren in secundair

De onderwijsschepen hoopt ook dat er de komende jaren behalve in het lager onderwijs ook in secundair onderwijs geïnvesteerd wordt.

‘Men lijkt soms te vergeten dat kinderen ouder worden dan 12 jaar’, aldus nog de schepen. ‘Men moet ook in het secundair onderwijs investeren om de tsunami aan nieuwe kinderen op te vangen.’

‘Voor het eerst staan er in die scholen ook heel wat leerlingen op de wachtlijst en dat gaat de komende jaren niet veranderen indien er niet ingegrepen wordt.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise