Nieuw protest tegens sneltram

Het actiecomitĂ© ‘Sneltram A12 West’ heeft actie gevoerd op de Wilgenlaan in Wolvertem. De leden vrezen dat de komst van de tram tussen Willebroek en Brussel voor lawaaihinder en verkeersoverlast zal zorgen. Bovendien dreigen bewoners onteigend te worden.

De komst van de sneltram tussen Willebroek en Brussel, die langs de A12 zal rijden, heeft de voorbije jaren al voor heel wat ophef gezorgd in Meise.

Onlangs trok het actiecomitĂ© ‘Sneltram A12 West’ opnieuw de straat op. Samen met een dertigtal buurtbewoners voerden de leden actie op de Wilgenlaan in deelgemeente Wolvertem.

‘De Lijn wil hier een tramhalte bouwen en wil de halte met busaansluitingen vlot bereikbaar maken’, zegt Jef Van Droogenbroeck van het actiecomitĂ©.

‘Maar men lijkt niet te beseffen dat het hier om een heel drukke straat gaat. Meer verkeer kunnen de buren echt niet slikken. Bovendien heeft de gemeente de rotonde hier pas vernieuwd, maar die dreigt door de komst van de tram opnieuw verplaatst te moeten worden’, aldus Van Droogenbroeck, die zelf in Meise woont en onteigend dreigt te worden.

De man verscheen in het verleden al verschillende keren tijdens cyclocross- en wielerwedstrijden met zijn bordje met opschrift ‘Geen tram A12 door woningen’ op televisie.

Chaos

‘De komst van de tramhalte zal voor veel chaos zorgen’, vult Guy Mullie aan.

‘Er zullen extra parkeerplaatsen gecreĂ«erd moeten worden, maar daar is geen plaats voor. De Lijn zou beter onderzoeken of het oosttracĂ© geen betere oplossing is. De vervoersmaatschappij zegt wel dat er een onderzoek is gebeurd, maar dat is volgens ons niet het geval.’

Dominique Renders, woordvoerster van De Lijn, laat weten dat het westtracé al definitief vastgelegd werd.

‘Maar het oosttracĂ© werd wel degelijk onderzocht. Uit dat onderzoek bleek echter dat die optie veel duurder was en dat het tracĂ© minder aantrekkelijk zou zijn, waardoor minder mensen de tram tussen Willebroek en Brussel zouden gebruiken.’

‘Ook aan de oostkant zou onteigend moeten worden. Het zou om zes onteigeningen gaan, terwijl het er langs de westkant inderdaad iets meer zijn (11).’

Nog volgens de woordvoerder zijn de bezorgdheden van de buurtbewoners over een verkeersinfarct door de komst van een tramhalte langs de Wilgenlaan voorbarig.

‘Het is namelijk nog niet duidelijk waar ongeveer de haltes zullen komen’, klinkt het. ‘Met workshops trekken we de komende maanden trouwens zelf naar de buurtbewoners. Op die manier willen we met hen in dialoog treden.’

‘Dat er eventueel straten verlegd moeten worden, is dus ook nog helemaal niet duidelijk. Het zou me trouwens verbazen dat het effectief zo ver komt.’

Het actiecomité start inmiddels ook met een petitie tegen de sneltram langs de westelijke zijde van de A12.

Onder meer burgemeester Jos Emmerecht (CD&V) ondertekende de petitie. Hij deed dat evenwel uit eigen naam en dus niet in naam van het schepencollege.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise