Nederlandse streekmarkt kleurde Pajots

De Internationale Streekmarkt in het Nederlandse provinciestadje Woerden kreeg vorige zaterdag bezoek van ‘Lekkers uit het Pajottenland’. De dag nadien bezochten Pajotse producenten en Pajottenland+ een kaasmaker, fruitkweker en groenteboer in de buurt.

Dit werkbezoek paste in de samenwerking met de plattelandsgebieden uit het Groene Hart uit Nederland en Plaine De Versailles uit Frankrijk.

Op de streekmarkt brachten Willy en Aimée De Ville de producten van de Beverse Kaasmakerij aan de man. Pajottenland+ was vertegenwoordigd door Werner Godfroid, Lien Standaert en Jos Huwaert. Zij presenteerden andere producten van de coöperatie ‘Lekkers uit het Pajottenland’.

‘De bezoekers aan de streekmarkt hadden veel interesse in de koolzaadproducten’, vertelt Werner Godfroid. ‘Maar ook de lambiekbieren, pralines en fruitsappen gingen vlot van de hand.’

Kapitein Zeppos

Pajottenland+ maakte van de gelegenheid gebruik om de eigen regio te promoten. Lien Standaert: ‘We waren verbaasd dat de naam Pajottenland toch bij een groot aantal mensen niet onbekend klonk. Als we ook nog vertelden dat Urbanus een Pajot is, dat Pieter Bruegel hier schilderde, ja dan luisterden ze meestal wel geboeid.’

‘Zelfs Kapitein Zeppos herinnerden enkele vijftigers zich nog uit hun jeugd. Of ze hadden al kennis gemaakt met geuze en lambiek. Dat we hier Nederlands praten, bleek voor sommigen wel een voordeel om eens naar het Pajottenland af te zakken. Ten slotte is het maar 200 km en goed twee uur met de wagen.’

De streekmarkt en het producentenbezoek paste in het project ‘Proef ons platteland in uw stadsrand, een uitwisselingsproject waar de drie Leadergroepen uit de vernoemde regio’s op zoek gaan naar de lasten en lusten van een plattelandsgebied kort bij een grote stad.

‘Voor de bedrijfsbezoeken sloten ook Patrick en Margaret Demeulemeester van de Fruitburght uit Bever aan’, zegt Jos Huwaert. ‘De bezoeken waren gekozen voor de meegereisde Pajotse ondernemers. Ze zitten namelijk in dezelfde branche. Hun Nederlandse collega’s gaven ook informatie over hun coöperatieve rond streekproducten uit het Groene Hart.’