"Geen feestje, maar examens"

Dit weekend stond ze nog op het hoogste schavotje van de Europese Spelen in Azerbeidzjan, maar vandaag zit acrogymnaste Ineke Van Schoor (19) gewoon weer met haar neus in de boeken. Voor de jonge medaillewinnares uit Dilbeek moet het feestgedruis wijken voor een examen godsdienst. “Ik gok op een herexamen”, lacht ze. “Maar dat kan me eigenlijk niet veel schelen.”

Doet de naam Ineke Van Schoor niet meteen een belletje rinkelen? De jonge topatlete uit Dilbeek was wekenlang een van de smaakmakers tijdens het populaire VTM-programma ‘Belgium’s Got Talent’. Samen met haar twee vriendinnen Julie Van Gelder en Kaat Dumarey showde ze haar spectaculaire turnkunsten. Het drietal haalde de finale van het programma, maar greep nipt naast de overwinning. Iets waar ze op de Europese Spelen wel in slaagden. “Ongelofelijk”, glundert Ineke. “We behaalden maar liefst drie keer goud. En dat tegen een grootmacht als Rusland. Je hoopt om goed te presteren, maar het blijft toch een verrassing.”

 

De Dilbeekse geniet nog volop na van haar buitenlands avontuur. “In Bakoe had ik voor het eerst het gevoel dat we belangrijk waren. Onze sport blijft een beetje in de schaduw, omdat het geen Olympische discipline is. Dat is jammer, want acrogymnastie is een zeer mooie en technische discipline. De erkenning die we op de Europese Spelen kregen, doet daarom extra deugd. Tijdens onze finale zijn de andere Belgische topatleten komen supporteren. Achteraf werden we door iedereen gefeliciteerd. Vooral de ontmoeting met Tom Boonen heeft indruk nagelaten (lacht).”

 

Maandagavond werden Ineke en haar team nog opgewacht door een honderdtal supporters in de aankomsthal van Zaventem, maar gisteren moest die euforie al plaatsmaken voor de bittere realiteit. “Ik studeer voor leerkracht lager onderwijs aan de Arteveldehogeschool in Gent”, zucht ze. “Door het Europees toernooi moet ik nu vier examens inhalen. Ik hoop voor twee vakken te slagen, maar eerlijk gezegd vrees ik er een beetje voor. Na zo een fantastische periode meteen terug in de boeken vliegen: dat is pijnlijk. Er zijn momenten waarop ik denk: ‘Wat doe ik hier eigenlijk?’. De knop omdraaien, is moeilijk. Maar ach, in augustus zal het ook wel lukken zeker (lacht)? Nu wil ik vooral genieten van mijn medailles.”

 

De 19-jarige acrogymnaste mag terugblikken op een prachtprestatie. En die is zeker verdiend. De jonge studente traint maar liefst 28 uur per week aan de topsporthal in Gent. “Alleen op zaterdag ben ik vrij”, vertelt ze. “Ik leef voor mijn sport. Uitgaan lukt me nauwelijks, maar dat vind ik niet zo erg. Ik haal vooral voldoening uit mijn prestaties. Deze medailles zijn de bekroning van al dat harde werk. Dat is veel belangrijker dan het financiële aspect. Als turnster is het vooral investeren in je carrière. Ik hoop dat mijn sport ooit wat aan populariteit wint. Dit is alvast een stap in de goeie richting.”

 

Intussen zit Ineke alweer met de gedachten bij het volgende toernooi: het EK in oktober. “Na een kleine vakantie gaan we er weel vol tegenaan. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn coaches, ouders en mijn zus.”