Houthakseldam moet modderstromen tegenhouden

De gemeente Dilbeek wil met een houthakseldam voorkomen dat er nog modderstromen ontstaan in de Reinaertwijk in Groot-Bijgaarden. In het verleden stroomde daar bij hevige regenval modder van de hoger gelegen akkers in tuinen en garages. “Bij het laatste onweer stond hier nog 20 centimeter water in onze kelder door een verstopte riolering”, zegt buur Jan De Loose. 

Met een doordacht erosiebeleid in samenwerking met eigenaars en landbouwers, wil de gemeente Dilbeek de overlast door modderstromen in de Reinaertwijk aanpakken.

Bij zware regenval stroomt er wel eens modder van de hoger gelegen akkers in tuinen en garages bij de bewoners van de Rodenberg en de Tibeertstraat.

”Met een erosieplan zoeken we duurzame oplossingen om het probleem definitief op te lossen”, zegt schepen van Milieu Karel De Ridder (Groen). “Door een samenwerking tussen eigenaars van de gronden, de landbouwers, de provinciale erosiecoördinator en de milieudienst  werden 2 dossiers uitgewerkt voor de Rodenberg. Eerst werd er een 30 meter lange  houthakseldam, met voorliggende plantstrook en graszone aangelegd. Daarna zorgen we ook nog voor een aarden dam langs de tuinen van de woningen van de Tibeertstraat.”

De oplossing kan op veel bijval rekenen in de buurt. “Alle initiatieven zijn welgekomen”, zegt Lizette Nuten. “De laatste jaren is de overlast wat verminderd. Maar sinds er hier opnieuw gewerkt wordt, kan het soms nog eens voorvallen. Vooral bij zware onweders stroomt de modder hier door de straat. Dat zorgt voor verstopte rioleringen met alle gevolgen van dien.”

Buur Jan De Loose kan het zich nog goed herinneren. “De zwaarste keer was in 1997. Toen stond het water hier 1.20 meter hoog. Vorig jaar was het nog eens zo ver. Toen stonden al onze kelders blank. Hopelijk is dat nu verleden tijd. Maar dat wordt afwachten.”

Nieuwsbrief

Je zou ook interesse kunnen hebben in...