Ternatse frituur serveert krekels (+ foto's)

Ze is er: De krekelkroket. Vanaf vandaag kan iedereen de bijzondere snack proeven in frituur Den Bos in Sint-Katherina-Lombeek. Friturist Daan Vernaillen is de eerste die de hartige snack met insecten naar de regio haalt. Goeiedag ging ze al eens proeven.

 ‘Pikant’: dat is het eerste wat door ons hoofd springt bij het proeven van de ‘Krekelkroket’. Het lekker krokante korstje met smeuïge vulling smaakt lekker door, maar is ook moeilijk thuis te brengen.

De smaak is op z’n minst gezegd: uniek. Binnenin zit een ragout van krekels met een lichtoranje kleur. Het lijkt wat op een garnaalkroket, maar dan zonder garnalen. Textuur is er nauwelijks en van stukjes insect is zelfs geen sprake.

Zaakvoerder Daan Vernaillen kon niet wachten om de nieuwigheid in zijn toonbank te leggen.”Ik ben er deze ochtend 100 gaan halen”, glundert hij. “Speciaal voor de kermis dit weekend. Onze klanten konden haast niet wachten om eentje te proeven. Bijna dagelijks kregen we de vraag wanneer ze er eindelijk zou zijn.”

Insecten zijn al een tijdje aan een opmars bezig. Het Gentse restaurant ‘Bugs & Lunch’, gekend om zijn kleine beestjes, kwam met de nieuwste lekkernij op de proppen.

 “Ik ben eigenlijk wel fan van insectenvoeding”, zegt Daan. “Toen ik het voor de eerste keer leerde kennen, wilde ik het meteen verkopen. Ik heb wel eerst mijn vriendin moeten overtuigen (lacht).”

Volgens hem is de gloednieuwe kroket ook heel voedzaam. “Insecten zijn het perfecte alternatief voor vlees: zeer voedzaam, goed verteerbaar, rijk aan proteïnen, boordevol vitaminen en mineralen”, legt Daan uit. “Alleen vragen we ons af, of de kroket ook na het proevertje zal blijven verkocht worden.”

De ‘Krekelkroket’ kost 2,90 euro.